Αγριότητες σε φυλακές της Βραζιλίας

Αγριότητες σε φυλακές της Βραζιλίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εξέγερση ξέσπασε στη φυλακή Αλκακούζ της βορειοανατολικής Βραζιλίας, στην οποία 26 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις αντίπαλων συμμοριών το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν οι Αρχές της χώρας τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν μεταβεί στη φυλακή προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Μέλη της πανίσχυρης συμμορίας PCC σκότωσαν τους 26 κρατούμενους, μέλη αντίπαλης συμμορίας, με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, αρχικά ακρωτηριάζοντας και καίγοντας τα σώματά τους και στη συνέχεια αποκεφαλίζοντάς τους.

Η έντονη βία απορρέει από τις εντάσεις μεταξύ της PCC και της Command Vermelho, της δεύτερης ισχυρότερης συμμορίας της χώρας, οι οποίες για περισσότερο από δύο δεκαετίες έχουν διατηρήσει σχέση μεταξύ τους, διασφαλίζοντας από κοινού τις ροές όπλων και ναρκωτικών από και προς τη Βραζιλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και ειδικούς, πριν από έξι μήνες οι σχέσεις των δύο συμμοριών υπέστησαν ένα σοβαρό ρήγμα, καθώς η PCC επιχείρησε να ελέγξει πλήρως το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, διαλύοντας τη συμμαχία της με τη Red Command.

Η τελευταία αντέδρασε άμεσα, καλλιεργώντας συμμαχίες με μικρότερες τοπικές συμμορίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου και στα βορειοανατολικά, και επιχειρώντας ακολούθως να αποτρέψει την κυριαρχία της PCC.

Η σφαγή του Σαββατοκύριακου είναι το τελευταίο περιστατικό μιας σειράς αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ξεκίνησε την Πρωτοχρονιά, όταν μέλη της συμμορίας North Family, η οποία είναι σύμμαχος της Red Command, σκότωσε περισσότερα από 50 μέλη της PCC στη φυλακή Anisio Jobim. Στη συνέχεια, στις 6 Ιανουαρίου ακολούθησε και η πρώτη σφαγή της PCC, όταν μέλη της δολοφόνησαν 33 κρατούμενους στη φυλακή Μόντε Κρίστο του κρατιδίου της Ροράιμα, παίρνοντας εκδίκηση για τη δολοφονία των «αδερφών» τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Ολόκληρο αυτό το κύμα βίας δεν προκαλεί έκπληξη στη Βραζιλία, όπου επί δεκαετίες οι φυλακές της βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή