Στοιχεία οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ζητεί η ΤτΕ

Στοιχεία οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ζητεί η ΤτΕ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομερέστερη και αναλυτικότερη προς την Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι η καταγραφή των στοιχείων των οφειλετών, με τα ανοίγματα άνω του 1 εκατ. ευρώ που έχουν σε τράπεζες και θυγατρικές τους, υποχρέωση που επεκτείνεται και στις εταιρείες που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια. Η υποβολή στοιχείων αφορά τα ανοίγματα που έχουν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα και γίνεται κυρίως για στατιστικούς σκοπούς και όχι για εποπτικούς. Από τη σχετική γνωστοποίηση εξαιρούνται:

• Η κεντρική κυβέρνηση.

• Τα πιστωτικά ιδρύματα.

• Τα φυσικά πρόσωπα, κάτοικοι εξωτερικού.

• Τα νομικά πρόσωπα με έδρα και αποκλειστική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Οπως αναφέρεται στη σχετική Πράξη, τα στοιχεία των οφειλών-οφειλετών υποβάλλονται σε ενοποιημένη βάση, εφόσον το ίδρυμα υπόκειται σε ενοποιημένη εποπτεία. Δηλαδή, το όριο του 1 εκατ. ευρώ ορίζεται ως το σύνολο των ανοιγμάτων του οφειλέτη προς το πιστωτικό ίδρυμα και προς όλες τις θυγατρικές του επιχειρήσεις, που ανήκουν στον πιστωτικό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο όριο του 1 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται πάσης φύσεως χορηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών φυσικών προσώπων μέσω πιστωτικών καρτών, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων υπέρ του οφειλέτη και άλλα ανοίγματα σε χρεωστικούς τίτλους, τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα με αντισυμβαλλόμενο το ίδιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, οι εκδοθείσες εγγυητικές επιστολές προς το ίδιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο που είναι σε ισχύ, καθώς και τα εκτός ισολογισμού στοιχεία υποχρεώσεων. Στην περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό μέσω υποκαταστημάτων και θυγατρικών εταιρειών, υποχρεούνται να υποβάλουν αναλυτικά τις επιμέρους οφειλές πελατών, φυσικών ή νομικών προσώπων σε επίπεδο ομάδας συνδεδεμένων πελατών, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού ή έχουν έδρα στο εξωτερικό και αποκλειστική δραστηριότητα στο εξωτερικό, εφόσον το συνολικό ύψος οφειλής ανά οφειλέτη υπερβαίνει το 2% του συνολικού ενεργητικού της μονάδας εξωτερικού. Επισημαίνεται ότι εάν το συνολικό άνοιγμα μιας τουλάχιστον από τις επιχειρήσεις της ομάδας συνδεδεμένων πελατών προς το ίδρυμα σε ενοποιημένη βάση είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 1 εκατ. ευρώ, τότε αναφέρονται αναλυτικά τα ανοίγματα προς το ίδρυμα όλων των νομικών και φυσικών προσώπων που αποτελούν αυτή την ομάδα συνδεδεμένων πελατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή