Θετικό κλίμα Γαβρόγλου – πρυτάνεων, με… ενστάσεις

Θετικό κλίμα Γαβρόγλου – πρυτάνεων, με… ενστάσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν μια συνάντηση σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνεργασίας και κατανόησης των προβλημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων», ανέφερε η Σύνοδος Πρυτάνεων για την παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στις εργασίες της έκτακτης συνεδρίασής της το περασμένο Σάββατο, όπου τους παρουσίασε τις εισηγήσεις του για τα μεταπτυχιακές σπουδές και τα Συμβούλια. Ωστόσο, χθες, πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί, μιλώντας στην «Κ», διατύπωναν ενστάσεις για τη στάση του υπουργείου Παιδείας, και κυρίως τα προβλήματα που έχουν τα ιδρύματα λόγω της υποχρηματοδότησης, και τους όρους λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τα ΑΕΙ «εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να καταθέσουν σχέδιο για την ανάπτυξη των ίδιων εσόδων – πόρων και για την αξιοποίηση της περιουσίας τους (ακίνητα, κληροδοτήματα, έσοδα από την παροχή υπηρεσιών κ.λπ.). Η χρηματοδότηση τελικά συνδέεται και με την υποβολή/εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης και ανάπτυξης των πόρων κάθε ιδρύματος». Ουσιαστικά, ζήτησε από τα ΑΕΙ να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, ενώ μάλιστα συνέδεσε εμμέσως την αξιοποίηση της περιουσίας με την τακτική κρατική επιχορήγηση προς τα ιδρύματα, ενισχύοντας το μοντέλο αυτοχρηματοδότησης των ΑΕΙ εις βάρος της κρατικής χρηματοδότησης.

Από την άλλη, η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν συναινεί στην εισήγηση του υπουργείου για τους οικονομικούς όρους λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ενδεικτικά, χθες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός θέσεων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων όταν το υπουργείο θέτει τους όρους χορήγησης υποτροφιών σε αυτά. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το υπουργείο, όπως πρόσθεσε από την πλευρά του στην «Κ» ο Ιωάννης Καρακάσης, αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το υπουργείο δεν επιχορηγεί τις δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. «Εχουμε δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ σε όποια υπάρχουν δίδακτρα, αυτά καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος και όχι αμοιβές διδασκόντων», πρόσθεσε ο ίδιος. Το υπουργείο ορίζει ότι οι αμοιβές των διδασκόντων από τη διδασκαλία σε μεταπτυχιακά προγράμματα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το 25% των μηνιαίων αποδοχών τους. Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα παρουσιάσει τις τελικές θέσεις της επί των εισηγήσεων Γαβρόγλου στην τακτική συνεδρίασή της στις 26-28 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, για το θέμα η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι «η εισήγηση του υπουργού Παιδείας επιβεβαιώνει, δυστυχώς, ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και σε κάθε άλλο πεδίο πολιτικής, διακρίνεται για τις χαμηλές προσδοκίες της. Βραχυπρόθεσμη μικροδιαχείριση, ανακύκλωση ευχολογίων, αποσπασματικές διευθετήσεις, απουσία οράματος και συνεκτικού σχεδίου για το μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή