Ανοικτό μέτωπο του Παν. Κρήτης με το υπουργείο

Ανοικτό μέτωπο του Παν. Κρήτης με το υπουργείο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξώδικο προς το υπουργείο Παιδείας συνόδευσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, την απάντησή του σχετικά με τον αριθμό εισακτέων που το ίδιο θεωρεί ότι μπορεί να εκπαιδεύσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2017 – 2018. Η ηγεσία του ιδρύματος δηλώνει, επί της ουσίας, ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εάν ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν τηρήσει τον αριθμό εισακτέων που προτείνουν οι διδάσκοντές του. Και αυτό διότι επί χρόνια, όπως συνέβη και πέρυσι, οι υπουργοί Παιδείας αγνοούν πλήρως τις εισηγήσεις των ΑΕΙ και ορίζουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων, με σαφώς μικροπολιτική στόχευση.

Ειδικότερα, ετησίως το υπουργείο Παιδείας ζητεί από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τις εισηγήσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα/ σχολή που θεωρούν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν. Ωστόσο, η τελική απόφαση του υπουργού Παιδείας αγνοεί ουσιαστικά τις εισηγήσεις, ορίζοντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Μάλιστα, ορισμένα τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ κατά το παρελθόν πρότειναν μικρότερο αριθμό εισακτέων από αυτόν που μπορούσαν να δεχθούν, ελπίζοντας ότι το υπουργείο θα τους στείλει τόσους φοιτητές όσους πραγματικά επιθυμούσαν. Αλλα τμήματα δεν απαντούν καν, γνωρίζοντας ότι η εισήγησή τους θα αγνοηθεί. Παραδοσιακά, η αναλογία των θέσεων που ζητούν τα ΑΕΙ με τις θέσεις που τους… στέλνει το υπουργείο είναι 2 προς 3. Χαρακτηριστικά, πέρυσι (επί υπουργίας Σίας Αναγνωστοπούλου, αρμόδιας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση) το Πανεπιστήμιο Κρήτης ζήτησε συνολικά 1.840 θέσεις εισακτέων και «έλαβε» από το υπουργείο Παιδείας χίλιους περισσότερους, δηλαδή 2.910. Μάλιστα, υπήρξαν τμήματα όπως π.χ. το Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στα οποία ο τελικός αριθμός εισακτέων ήταν τριπλάσιος της εισήγησης. Αντίστοιχο με το 2016 είναι και το φετινό αίτημά του για τους εισακτέους της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Προσβλητική στάση»

«Η διαχρονική στάση του υπουργείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προσβλητική προς τα ιδρύματα, των οποίων αγνοεί πλήρως την εισήγηση παρότι το ίδιο τη ζητά», ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Ζώρας, ο οποίος σε συνεργασία με τους αναπληρωτές του αποφάσισαν φέτος να αντιδράσουν εμφατικά. Ετσι, όπως λέει η επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Ιωάννη Παντή –η οποία αποτελεί και εξώδικη διαμαρτυρία ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής–, «παρακαλούμε να τηρηθούν με ακρίβεια οι προτεινόμενοι αριθμοί», αφού, όπως προσθέτουν, «χωρίς την τήρηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη λήψη υπόψη αυτών κατά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των εισακτέων, καθίσταται αδύνατη η περαιτέρω λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης». Σε αντίθετη περίπτωση «θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια σχετικά με την προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του σκοπού του οποίου αυτό οφείλει να επιτελεί».

Οπως λέει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, «ο λόγος του συνολικού αριθμού ενεργών φοιτητών προς διδακτικό προσωπικό στα κορυφαία πανεπιστήμια είναι 7 – 8 προς 1, ενώ στο Παν. Κρήτης είναι 30 προς 1». «Αυτό έχει δυσμενή επίπτωση στις διεθνείς κατατάξεις του πανεπιστημίου μας. Βρισκόμαστε περίπου στην 145η θέση με κριτήριο τις επιδόσεις στον τομέα της έρευνας, αλλά όταν προστίθεται το κριτήριο της αναλογίας διδασκόντων/διδασκομένων η κατάταξή μας πέφτει πέριξ της 350ής θέσης» ανέφερε χθες στην «Κ» ο Ιωάννης Καρακάσης, αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Και τονίζει: «Αυτό το παζάρι δεν είναι λογικό για ευρωπαϊκή χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή