Ενίσχυση τραπεζικών μετοχών από 18% έως 25% «βλέπει» η Goldman Sachs

Ενίσχυση τραπεζικών μετοχών από 18% έως 25% «βλέπει» η Goldman Sachs

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά αυξημένες τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δίνει η Goldman Sachs. Ο αμερικανικός οίκος βλέπει περιθώρια ανόδου από 18% έως 25% για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών, ενώ ως βασική εστία ανησυχίας ξεχωρίζει τον πολιτικό κίνδυνο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στην Ε.Ε. και την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, η Goldman Sachs διατηρεί ουδέτερη σύσταση για τις μετοχές Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank ενώ προτείνει αγορά για την Alpha Bank. Η τιμή-στόχος για την Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε 2,6 ευρώ (έναντι 2,2 ευρώ προηγούμενης τιμής- στόχου), ενώ χθες η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στο 1,89 ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην αύξηση της τιμής-στόχου σε 0,3 ευρώ από 0,25 ευρώ, ενώ στο χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στα 0,242 ευρώ. Στη Eurobank η τιμή-στόχος αυξήθηκε σε 0,85 ευρώ από 0,7 ευρώ πριν (χθες η μετοχή της έκλεισε στα 0,654 ευρώ). Τέλος η τιμή-στόχος της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται σε 0,25 ευρώ από 0,2 ευρώ προηγουμένως (χθες έκλεισε στα 0,203 ευρώ).

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες είναι η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, η πρόοδος των σχεδίων αναδιάρθρωσης, η κατάσταση ρευστότητας, η μακροοικονομική πορεία της χώρας και η πολιτική σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών με τις οποίες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένουν σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα των τιμών με τις οποίες έγινε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στα 2 ευρώ, της Eurobank στο 1 ευρώ, ενώ της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στα 0,30 ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι μετά την προσαρμογή λόγω της μείωσης του αριθμού μετοχών (reverse split) που ακολούθησε μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι τότε τιμές με τις οποίες έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης ήταν 0,04 ευρώ για την Alpha, της Εθνικής 0,02 ευρώ, της Eurobank 0,01 ευρώ και της Πειραιώς 0,003 ευρώ.

Μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, ουσιαστικά οι παλαιοί μέτοχοι έχασαν τα χρήματά τους και μαζί τους το ελληνικό Δημόσιο που είχε τοποθετήσει περίπου 25 δισ. ευρώ (στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης).

Σύμφωνα με αναλυτές, το «στοίχημα» για το 2017 είναι αν θα αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας και της χώρας, οδηγώντας σε ανάκαμψη και τις τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, να επιταχυνθεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και να επιστρέψει η οικονομία σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης με άνοδο άνω του 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή