Για τους κινδύνους του προστατευτισμού προειδοποιεί το ΔΝΤ

Για τους κινδύνους του προστατευτισμού προειδοποιεί το ΔΝΤ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους κινδύνους του προστατευτισμού, της οικονομικής εσωστρέφειας και μια υπαναχώρηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εστιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν όψει της σημερινής έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Εκτός, όμως, των αμιγώς οικονομικών ζητημάτων, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ προβληματίζονται για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και ενδεχόμενων χρηματοπιστωτικών ανατροπών, όπως θα ήταν η διάλυση του ευρώ. Μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, καταλαμβάνοντας υψηλή θέση στη λίστα των προβληματισμών τους για πρώτη φορά. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από το Φόρουμ, η ενίσχυση του οικονομικού εθνικισμού και η φθορά στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ κρατών, είναι πιθανοί κίνδυνοι, επίσης, που δεν κατείχαν υψηλή θέση στο παρελθόν. Οι συμμετέχοντες, ωστόσο, δεν φοβούνται για το ξέσπασμα μιας χρηματοοικονομικής κρίσης, ένας φόβος που πρωταγωνιστούσε στις αντίστοιχες έρευνες από το 2007 μέχρι το 2014.

Προς το παρόν, αναφέρει το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την πλήρη απασχόληση μετά τις αδύναμες επιδόσεις του α΄ εξαμήνου του 2016, αντανακλώντας μια αισιοδοξία αλλά και μια επιφυλακτικότητα που τηρούν παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας. Αφήνοντας λίγο έως πολύ αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη για το 2017-18, το ΔΝΤ επισημαίνει πως με μια προσεκτικότερη ματιά αναγνωρίζει κανείς διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες, η Βρετανία άντεξε τους κραδασμούς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και οι οικονομικές επιδόσεις στην Κίνα είναι ισχυρότερες απ’ ό,τι αναμένονταν χάριν των μέτρων στήριξης από το Πεκίνο. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική σε αρκετές οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Αδύναμη είναι, επίσης, η οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ειδικότερα, η Αργεντινή και η Βραζιλία, δύο ισχυρές οικονομικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική, βρίσκονται σε ύφεση.

Ανάλογη είναι η κατάσταση της Τουρκίας. Το ΔΝΤ θεωρεί, όμως, πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί στο 3,1% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, αφήνοντας αμετάβλητες τις προβλέψεις του Οκτωβρίου. Επιτάχυνση στο 3,4% με 3,6% αναμένεται να σημειωθεί την περίοδο του 2017-18, με τον ρυθμό ανάπτυξης στον ανεπτυγμένο κόσμο να διαμορφώνεται στο 1,9% το 2017 και στο 2% το 2018. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 4,1% το 2016 και 4,5% το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή