Ευάλωτες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας

Ευάλωτες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν πυρά με αιχμή τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις και τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, δίνοντας ένα στίγμα των πιθανών εντάσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Μέρκελ και Τραμπ σε ένα επικίνδυνα μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του, ο Τραμπ απείλησε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με δασμούς 35% στις εισαγωγές τους και δήλωσε ανοικτός σε χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Τις δηλώσεις αυτές διατύπωσε σε συνεντεύξεις που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild και στη βρετανική Times. Αναφέρθηκε, δε, σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με εργοστάσια στο Μεξικό, κατηγορώντας τες ότι δεν παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα σε αμερικανικό έδαφος. Αναφερόμενος έμμεσα στις BMW, Daimler και Volkswagen, ο κ. Τραμπ είπε: «Μπορείτε να κατασκευάσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, αλλά για κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται στις ΗΠΑ θα πληρώνετε φόρο 35%». Αμεση ήταν η αντίδραση του αντικαγκελαρίου και υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Bild: «Οι ΗΠΑ πρέπει να κατασκευάσουν καλύτερα αυτοκίνητα».

Πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης του κ. Τραμπ, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους του προστατευτισμού, ο οποίος μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη αλλά μακροπρόθεσμα είναι επιζήμιος. Σε συνέντευξη στην αμερικανική Wall Street Journal, o κ. Σόιμπλε δήλωσε χαρακτηριστικά πως προτίθεται «να εργαστεί όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά» με την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Πρόσθεσε, εν τούτοις, πως «όποιος επιθυμεί οικονομική ανάπτυξη –και πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση θα είναι υπέρ της ανάπτυξης– πρέπει να είναι υπέρμαχος της ανοικτής αγοράς», τόνισε. Δήλωσε, επίσης, ότι και το Βερολίνο εξετάζει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ύστερα από ανάλογες εξαγγελίες στη Βρετανία ενόψει Brexit και στις ΗΠΑ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος μίλησε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φιστ. Κάλεσε Ευρώπη και Γερμανία να ξεκινήσουν διάλογο με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. «Ο Τραμπ έχει ξεκάθαρους στόχους: να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο, να μειώσει τις εισαγωγές και να αυξήσει τις συνεισφορές της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ», διαβλέποντας πως εάν δεν πετύχει τους στόχους του τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο τις χώρες με υψηλά εμπορικά πλεονάσματα όπως η Γερμανία. Η Γερμανία αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή έως ότου εξακριβωθεί σε ποιο βαθμό θα υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις ο κ. Τραμπ. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της BMW, Πίτερ Σβατσενμπάουερ, επιβεβαίωσε σχέδια για επένδυση ενός δισ. δολαρίων στην κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό, παραβλέποντας τις εκρηκτικές δηλώσεις Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή