«Στον αέρα» οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής σε παιδιά

«Στον αέρα» οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής σε παιδιά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες των επαγγελματιών ειδικής αγωγής και του υπουργείου Υγείας για την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ καταγράφηκε χθες. Ετσι, προς το παρόν παραμένει στον «αέρα» η παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής σε παιδιά μετά τις 25 Ιανουαρίου, ημερομηνία καταληκτική για τον υφιστάμενο τρόπο συνεργασίας των επαγγελματιών ειδικής αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ προτείνει «μαχαίρι» στις σχετικές δαπάνες. Χθες, οι επαγγελματίες ενημερώθηκαν ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2017 όσον αφορά τις θεραπείες ειδικής αγωγής θα είναι 60 εκατ. ευρώ. Η σχετική δαπάνη το 2016 ήταν 85 εκατ. ευρώ και το 2015, 106 εκατ. ευρώ.

Χθες, σωματεία και σύλλογοι λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ειδικών παιδαγωγών κ.ά. πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σε συνάντηση που είχαν χθες οι δύο πλευρές, το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να δώσει τρίμηνη παράταση στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή σύμβασης, όπως ζητούν οι επαγγελματίες της ειδικής αγωγής. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει από τους επαγγελματίες να παραδώσουν έως τις 24 Ιανουαρίου τις προτάσεις τους. Οπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, η υφιστάμενη διαδικασία αποζημίωσης των δαπανών για θεραπείες ειδικής αγωγής (οι ασφαλισμένοι πληρώνουν οι ίδιοι τις συνεδρίες και εν συνεχεία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ) θα ισχύει για θεραπείες που έχουν εκτελεστεί μέχρι 25/1. Η εκτέλεση γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών από συμβεβλημένους παρόχους.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος, Παναγιώτα Λουίζου, το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρό για να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση επί του τελικού κειμένου της σύμβασης. Η κ. Λουίζου τονίζει επίσης ότι δεν προβλέπονται από την προτεινόμενη σύμβαση ασφαλιστικές δικλίδες για τη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο περιοχές να μείνουν χωρίς υπηρεσίες ειδικής αγωγής εάν οι επαγγελματίες αποφασίσουν να μη συμβληθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με κάποιες ιατρικές ειδικότητες.

Πάντως, οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών ειδικής αγωγής δεν φαίνονταν, τουλάχιστον χθες, διατεθειμένα να υπογράψουν σύμβαση. Την ίδια στιγμή, όμως, ενδιαφέρον να υπογράψουν συλλογική σύμβαση για να παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές έχουν εκφράσει τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή