Tρεις νέες γυναίκες επιστήμονες στην τελετή των Ελληνικών Βραβείων 2016 L’ORÉAL- UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη

Tρεις νέες γυναίκες επιστήμονες στην τελετή των Ελληνικών Βραβείων 2016 L’ORÉAL- UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις γυναίκες με «βαρύ» βιογραφικό, δυναμισμό και αφοσιωμένες στην έρευνα είναι οι νικήτριες των «Ελληνικών βραβείων 2016 – L’Oréal – UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη». Η Ελένη Ευθυμιάδου, η Μαρία Μπραουδάκη και η Καλλιόπη Δασύρα, έχουν διακριθεί η καθεμία στο αντικείμενό της και αποτελούν το πιο ζωντανό παράδειγμα ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες.

«Η βράβευση μου αποτελεί μια σημαντική στιγμή της ερευνητικής μου καριέρας και της προσωπικής μου ζωής και μου δίνει τη δύναμη να εργαστώ πιο σκληρά και αποτελεσματικά για την ολοκλήρωση του έργου μου. Είναι τιμή να εκπροσωπώ τη γυναίκα στην επιστήμη», δηλώνει η Ελένη Ευθυμιάδου, Επίκουρος Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η κυρία Ευθυμιάδου έχει ριχτεί στη «μάχη» της εύρεσης μιας πιο αποτελεσματικής θεραπείας κατά του καρκίνου με τη βοήθεια της νανοϊατρικής.

Tρεις νέες γυναίκες επιστήμονες στην τελετή των Ελληνικών Βραβείων 2016 L’ORÉAL- UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη-1

Όπως εξηγεί η ίδια «αυτό στο οποίο εργάζεται είναι η ανάπτυξη πολυμερικών νανοφορέων, τα οποία ενθυλακώνουν το φάρμακο και το απελευθερώνουν μόνο υπό κατάλληλες συνθήκες, που χαρακτηρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στοχευμένα το φάρμακο να πηγαίνει στην νοσούσα περιοχή».

Εξίσου απαιτητικό είναι και το αντικείμενο της κυρίας Μαρίας Μπραουδάκη, μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αγωνίζεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εγκεφαλική νεοπλασία.

Tρεις νέες γυναίκες επιστήμονες στην τελετή των Ελληνικών Βραβείων 2016 L’ORÉAL- UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη-2

«Το βραβείο L’Oréal-UNESCO με κάνει πολύ χαρούμενη, γιατί αποτελεί αναγνώριση μιας πολυετούς, κοπιώδους, αλλά ταυτόχρονα ηθικά ανταποδοτικής προσπάθειας. Επιπλέον, προσφέρει σημαντική οικονομική ενίσχυση για περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση και έρευνα», επισημαίνει η κ. Μπραουδάκη.

Με σπουδές στον τομέα των Βιοεπιστημών στη Μεγάλη Βρετανία, διδακτορική διατριβή στη Μοριακή Μικροβιολογία και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο Εργαστήριο Λοιμώξεων και Χημειοθεραπείας αλλά και το εργαστήριο Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η κ. Μπραουδάκη έχει σαν αντικείμενο «τη διερεύνηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση των όγκων εγκεφάλου της παιδικής ηλικίας, με σκοπό την ταυτοποίηση νέων βιοδεικτών έγκαιρης διάγνωσης και ορθής πρόγνωσης, αλλά και το σχεδιασμό στοχευμένων θεραπευτικών στρατηγικών».

Για την κ. Καλλιόπη Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η βράβευση αποτελεί μια μορφή δικαίωσης για την επιλογή της να επιστρέψει στην Ελλάδα της κρίσης.

«Η βράβευση ήταν ιδιαίτερα τιμητική, διότι έρχεται μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας στο εξωτερικό, και μετά από μία ριψοκίνδυνη απόφαση να γυρίσω στην Ελλάδα. Έκανα το διδακτορικό μου στο Max Planck Institute στο Μόναχο, μετά πήγα στο Caltech, στην Αμερική για το πρώτο μου μεταδιδακτορικό συμβόλαιο και κατόπιν στη Γαλλία, όπου δούλεψα κυρίως στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού».

Tρεις νέες γυναίκες επιστήμονες στην τελετή των Ελληνικών Βραβείων 2016 L’ORÉAL- UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη-3

Αυτή την περίοδο, η επιστήμονας μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν γαλαξίες μέσω της ενέργειας που αποδεσμεύουν από ύλη που προσπίπτει σε αυτές.

«Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε τη δημιουργία σχετικών ανέμων που μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρους γαλαξίες. Ο στόχος μας είναι να δούμε πόσο συχνά συμβαίνει αυτό», σημειώνει.

Το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί μια από τις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’Oréal-UNESCO, το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει επιτυχημένες ερευνήτριες σε όλες τις ηπείρους και να τις βοηθά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

«Ο θεσμός των βραβείων για τις Γυναίκες στην Επιστήμη αποτελεί όχι μόνο ορόσημο διεθνούς επιστημονικής αριστείας αλλά και κίνητρο για την υποστήριξη και την συνέχιση του σημαντικού ερευνητικού τους έργου», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

Για τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της L’Oréal Hellas, κυρία Έρση Πυρίσιη, οι τρεις νικήτριες «αποτελούν πρότυπο για όλα τα νέα κορίτσια, αποδεικνύοντας πως οι γυναίκες στην επιστήμη μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούν να καταφέρουν».

Προσθέτει παράλληλα πως «οι τρεις διακεκριμένες αυτές ερευνήτριες εργάζονται ακούραστα για να προσφέρουν λύσεις σε μεγάλα μυστήρια, ανακούφιση από ασθένειες, κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του πλανήτη, ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Σε αυτές, αλλά και σε όλες τις Ελληνίδες επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα, οφείλουμε την αναγνώριση, την στήριξη και ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Για τον κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη,  Αναπληρωτή Πρύτανη, καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  και Προέδρου της Επιτροπής Κρίσης των Βραβείων το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί η «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό.

«Νομίζω η επιστήμη στην Ελλάδα χρειάζεται τις γυναίκες και νέους ανθρώπους. Υπάρχουν πολύ νέοι ερευνητές με πολύ μεγαλύτερα προσόντα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με πάρα πολύ ταλέντο. Η ευχή μου είναι να δημιουργηθούν οι όροι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τα εξαιρετικά ανταγωνιστικά βραβεία L’Oréal-UNESCO απονέμονται για σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα που συμβάλλουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, η προστασία του περιβάλλοντος και τα μυστήρια του σύμπαντος.

Τα βραβεία δεν έχουν σαν μοναδικό στόχο την ηθική επιβράβευση αλλά και να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας και γι’ αυτό συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.

Από το 2006, που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα 26 νεαρές Ελληνίδες  ερευνήτριες έχουν τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο, που είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες. Από το 1998, που θεσμοθετήθηκε έχουν επιβραβευτεί περισσότερες από 2.530 ερευνήτριες σε περισσότερες από 112 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα με τις καταξιωμένες επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με τα διεθνή βραβεία L’Oréal-UNESCO, υπάρχουν και δύο νομπελίστες!

Πρόκειται για τις Elizabeth H. Blackburn και Ada E. Yonath, οι οποίες έναν χρόνο μετά την βράβευσή τους για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, έλαβαν την υπέρτατη καταξίωση, το βραβείο Νόμπελ, μία διάκριση που αποτελεί τεράστια αναγνώριση για τον θεσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή