Το παρασκήνιο της συμφωνίας ΕΛΚ – Φιλελευθέρων για τον πρόεδρο του ΕΚ

Το παρασκήνιο της συμφωνίας ΕΛΚ – Φιλελευθέρων για τον πρόεδρο του ΕΚ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη συμφωνία με τον ηγέτη των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ, να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση, ο Iταλός ευρωβουλευτής και πρώην Επίτροπος Αντόνιο Ταγιάνι, φαίνεται να αναλαμβάνει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως αντάλλαγμα το ALDE θα αναλάβει τον έλεγχο της ισχυρής Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών.

Μετά την εκλογή Ταγιάνι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θέτει υπό τον έλεγχό του και τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς – Κοινοβούλιο, Ευρωπαΐκή Επιτροπή και Συμβούλιο.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση EPP -ALDE για την συνεργασία. «Oι εθνικιστές και λαϊκιστές θέλουν να καταστρέψουν την Ενωση γι' αυτο παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, αποφασίσαμε να δουλέψουμε σκληρά μαζί για να προσφέρουμε στους ευρωπαίους πολίτες μια κοινή πλατφόρμα με λύσεις, υπό το πρίσμα των φιλοευρωπαϊκων δυνάμεων».

Συμμαχία των δύο κομμάτων παραγκωνίζει τους Σοσιαλιστές των οποίων υποψήφιος για την προεδρία ήταν ο Τζιάνι Πιτέλα. Χωρίς να έχει παραδεχτεί ακόμη την ήττα του, ο Πιτέλα προέτρεψε τους βουλευτές να συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν ότι το κοινοβούλιο είναι ο χώρος που όλοι μπορούν να συζητούν με όλους.

«Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε και πάλι ένα μεγάλο συνασπισμό», προσέθεσε αιτιολογώντας την απόφαση του να μην συνεργαστεί με τους Κεντροδεξιούς. «Χρειαζόμαστε ιδεολογική σαφήνεια στην Ευρώπη, καθαρή διαίρεση μεταξύ των ιδεών». Ο Πιτέλα εργάστηκε για την οικοδόμηση μιας βάσης υποστηρικτών συμπεριλαμβανομένων των Πράσινων και της άκρας Αριστεράς αλλά απ' ότι φαίνεται δεν θα σε συμπληρώσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Ό Ταγιανι ο όποιος σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πέρασε τις τελευταίες μέρες καλώντας μεμονωμένους βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Κατά την εναρκτήρια ομιλία τόνισε ότι πιστεύει στην Ευρώπη αλλά πρέπει αυτή να αλλάξει. «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο, όχι έναν πρωθυπουργό, έναν πρόεδρο ο όποιος να διαθέτει  εμπειρία και θα ήθελα να θέσω τα 23 χρόνια εμπειρίας μου στη διάθεσή σας».

Η συνέντευξη που είχε δώσει στην "Κ" πριν 3 εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή