Ανοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες του ΕΦΚΑ

Ανοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες του ΕΦΚΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαθέσιμη είναι από χθες η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν και οι… ηλεκτρονικές πύλες του νέου υπερταμείου άνοιξαν βάσει του χρονοδιαγράμματος, δεν λείπουν τα μικροπροβλήματα στο ηλεκτρονικό μητρώο που βάσει του σχεδιασμού θα δέχεται νέες εγγραφές ασφαλισμένων και συνταξιούχων αλλά και μεταβολές στους ήδη υπάρχοντες. Και αυτό γιατί η ηλεκτρονική ενοποίηση του μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί ίσως ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα για τη λειτουργία του υπερταμείου, καθώς υπάρχουν τεράστιες τεχνικές δυσκολίες ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Μάλιστα, ο «ηλεκτρονικός» ΕΦΚΑ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει – με επόμενο σταθμό τις 23 Ιανουαρίου, οπότε βάσει σχεδιασμού πρέπει να «ανοίξει» εν μέρει ο προσωπικός λογαριασμός ασφαλισμένου ώστε ο καθένας να παρακολουθεί τον χρόνο ασφάλισής του αλλά και τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Στο φύλλο της 15ης Ιανουαρίου της «Κ», στο άρθρο με τίτλο «Το Νταβός αναρωτιέται αν είναι μέρος του προβλήματος», εκ παραδρομής αναφέρθηκε στο κείμενο δήλωση του κ. Νγκερ Γουντς, αντί του σωστού που είναι της κυρίας Νάιρι Γουντς. Η κ. Νάιρι Γουντς είναι πρύτανης της σχολής Δημόσιας Διοίκησης Blavatnik του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η κ. Γουντς σε δηλώσεις της για το Νταβός υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία της κρίσης του ’30 και να διδαχτούμε από αυτή. «Την τελευταία φορά που είχαν συμπέσει ο φόβος για την παγκοσμιοποίηση, ο φόβος για την οικονομική στασιμότητα και τη φτώχεια, ο φόβος για τον διεθνισμό, ήταν μετά την κατάρρευση του 1929», είπε.

Μη διαλειτουργικό «πόθεν έσχες»

Πολλές επικρίσεις υπάρχουν για την εφαρμογή του «πόθεν έσχες», καθώς δεν διαθέτει διαλειτουργικότητα εντός του ίδιου… φορέα. Η αλήθεια είναι ότι η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) λειτουργεί το «πόθεν έσχες» χωρίς να είναι ο δικαιούχος του έργου. Κύριος δικαιούχος ήταν η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία ανέθεσε στη ΓΓΠΣ να «τρέξει» την εφαρμογή. Ετσι υπάρχουν αστοχίες, όπως για παράδειγμα τα δεδομένα που δεν διαλειτουργούν μεταξύ των εφαρμογών. Στο «πόθεν έσχες» ο χρήστης ξαναφέρνει τα δεδομένα, π.χ. εισοδήματα, ακίνητα κ.λπ. από άλλες εφαρμογές της ΓΓΠΣ. Το λογικό θα ήταν τα δεδομένα αυτά να υπάρχουν μέσα στην εφαρμογή και ο χρήστης να έδινε την έγκριση της ορθότητας ή μη της πληροφορίας.

Δυσκολεύεται το ΥΠΟΙΚ με τις νέες αντικειμενικές

Στα μέσα Ιουνίου πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αλλά κυρίως στη θεσμοθέτηση του αυτοματοποιημένου συστήματος που θα εξισώνει τις εμπορικές τιμές με τις αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να διαμορφώσει το νέο σύστημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι λιγοστές αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό συνθήκες ανωτέρας βίας για να καλυφθούν ανάγκες των πωλητών, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βάσης δεδομένων.

Βουνό… τα προβλήματα παρά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν πάνω από 4.000 επισκέπτες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού την Κυριακή λόγω προβλημάτων στη λειτουργία των εγκαταστάσεων μέσα στην ημέρα. Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι «εικόνες όπως αυτές στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού δείχνουν ότι λείπουν η οργάνωση και ο σχεδιασμός για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο στη Στερεά Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα τον τουριστικό μας πλούτο». Επίσης, επανέφερε πρόταση για να περάσει η διαχείριση του χιονοδρομικού από την ΕΤΑΔ στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αποκτήσει την εικόνα που πρέπει και να αποφέρει κέρδη για τον τουρισμό και την οικονομία. Επιπλέον, θύμισε ότι η Περιφέρεια εξασφάλισε μέσω ΕΣΠΑ αρκετά εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή