Τα ύποπτα δώρα του διαδόχου της Samsung

Τα ύποπτα δώρα του διαδόχου της Samsung

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταλμα σύλληψης από τις εισαγγελικές αρχές της Νότιας Κορέας επίκειται για τον αντιπρόεδρο του τεχνολογικού κολοσσού της Samsung Electronics Co, Τζέι Λι, καθώς κατηγορείται για προσφορά δωρεάς ύψους 36,42 εκατ. δολ. σε εταιρεία της Τσόι Σουν Σιλ, φίλης της προσφάτως καθαιρεθείσας προέδρου Παρκ Γκουν Χε. Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ανακρίνει επί περισσότερες από 22 ώρες τον εγγονό του ιδρυτή του κολοσσού για τα αδικήματα της ψευδορκίας και της δωροδοκίας. Ο Τζέι Λι, που θεωρείται διάδοχος του θρόνου της Samsung, κατηγορείται από τις Αρχές για δωρεές σε ιδρύματα που διαχειριζόταν η κ. Σιλ, στενή φίλη της τέως προέδρου της Ν. Κορέας, με αντάλλαγμα την επιείκεια της κυβέρνησης. Ομάδα των εισαγγελικών αρχών είχε διατάξει τον περασμένο Δεκέμβριο έρευνα για την πιθανότητα χορήγησης από τη Samsung και άλλων μεγάλων δωρεών στην Τσόι Σουν Σιλ, γεγονός που στοίχισε πολιτικά στην τέως πρόεδρο Παρκ Γκουν Χε.

Σημειωτέον, εκκρεμεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η τέως πρόεδρος της Ν. Κορέας πρόκειται να απολέσει οριστικά τα καθήκοντά της, με αποτέλεσμα η χώρα να έρθει σε δύο μήνες αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο των εκλογών στις οποίες πιθανός υποψήφιος να είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Samsung υποχώρησαν κατά 2,1%, με τους επενδυτές όμως να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργική βάση της εταιρείας καθώς η Samsung εκπροσωπείται από επαγγελματίες CEO.

Ωστόσο, η ομοσπονδία των εργαζομένων της χώρας εκτιμά ότι η εν λόγω σύλληψη θα υπονομεύσει τόσο την ίδια την εταιρεία όσο και τη χώρα, που θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Οι Αρχές μάλιστα εξετάζουν εάν η υποστήριξη που παρείχε η Samsung στα ιδρύματα της κ. Λι συνδέεται με την απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων να εγκρίνει το 2015 τη συγχώνευση δύο θυγατρικών της εταιρείας αξίας 8 δισ. δολαρίων.

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση αναμένονται αυτή την Τετάρτη, οπότε και το Δικαστήριο της χώρας θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον επικεφαλής της Samsung. Κάτι τέτοιο θα πλήξει βεβαίως οικονομικά τη Samsung, η οποία μέχρι στιγμής παρουσιάζει κέρδη ύψους 230 δισ. δολάρια συμβάλλοντας κατά 17% στην οικονομία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή