Τερέζα Μέι: Έξοδος από την ενιαία αγορά – Η Βουλή θα ψηφίσει επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit

Τερέζα Μέι: Έξοδος από την ενιαία αγορά – Η Βουλή θα ψηφίσει επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έδωσε σήμερα την πρώτη επίσημη ομιλία της σχετικά με τη μεθοδολογία με την οποία θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Διαπραγματευόμαστε μία νέα σχέση με την Ε.Ε. Μία σχέση ισότητας», δήλωσε η Μέι ξεκινώντας την ομιλία της. «Και πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι είδους χώρα θέλουμε να γίνουμε. Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο δυνατό, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφές από ποτέ. Αλλά θέλω και μία καλύτερη συμφωνία για τους απλούς πολίτες», συνέχισε.

«Η απόφαση για το δημοψήφισμα δεν είναι μια εσωστρεφής απόφαση. Η Βρετανία δείχνει το πιο διεθνές πρόσωπό της σήμερα. Κοιτάμε πέρα από την Ευρώπη, σεβόμενοι την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας», προσέθεσε, ενώ τόνισε πως «η Βρετανία θέλει η Ε.Ε. να πετύχει, όχι να αποσυντεθεί», απαντώντας έμμεσα στις αιχμές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε συνέντευξή του στους Times είχε δηλώσει πως με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, η Ε.Ε. θα διαλυθεί.

Η Βρετανή πρωθυπουργός δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πως θα ζητήσει από Βουλή και Γερουσία να κυρώσουν το σχέδιο Brexit, ενισχύοντας έτσι την εσωτερική έννομη τάξη της Βρετανίας.

«Οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν τώρα θα ισχύσουν και την επομένη του Brexit. Το Κοινοβούλιό μας θα φροντίσει γι' αυτό», προσέθεσε, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των επιμέρους Κοινοβουλίων και τη σωστή διανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και εθνικών κοινοβουλίων μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του Brexit, η Τερέζα Μέι ήταν σαφής: έξοδος από την ενιαία αγορά, έλεγχος των συνόρων και κατάργηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Είμαστε ανεκτικοί και θέλουμε την εισροή λαμπρών μυαλών, αλλά η λαϊκή εντολή ήταν σαφής: Δεν κλείνουμε τα σύνορά μας αλλά περιορίζουμε την εισροή μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε ό,τι αφορά την ενιαία αγορά, η Βρετανή πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Brexit σημαίνει έξοδος από την ενιαία αγορά. Συμμετοχή στην ενιαία αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας μετακίνησης. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε», τόνισε.

«Ο στόχος μας είναι η αντικατάσταση του νομικού πλαισίου της ενιαίας αγοράς με μία Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.», ξεκαθάρισε, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την υποκατάσταση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών με διμερείς συμβάσεις.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία της κατάργησης της διεθνούς δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Θέλουμε να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της νομοθετικής πρωτοβουλίας», τόνισε η Μέι.

Στο κλείσιμο της ομιλίας της η Μέι προσπάθησε να καταστήσει σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φεύγει από την Ε.Ε. αλλά δεν φεύγει από την Ευρώπη, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι αρωγός της Ένωσης σε όλα τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως το διασυνοριακό έγκλημα, η μάχη κατά της τρομοκρατίας και οι διεθνείς σχέσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Τερέζα Μέι, η στερλίνα, η οποία σημείωσε ιστορικό χαμηλό το πρωί, ανέβηκε ήδη 2% έναντι του δολλαρίου και 0.28% έναντι του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή