Ματαρέλα προς Τσίπρα: «Μας ενώνει μία μακρά ιστορία, αλλά και κοινές προκλήσεις»

Ματαρέλα προς Τσίπρα: «Μας ενώνει μία μακρά ιστορία, αλλά και κοινές προκλήσεις»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δεσμούς Ελλάδας – Ιταλίας, αλλά και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, τόσο στην οικονομία, όσο και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, επικεντρώθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ελληνικός και ο ιταλικός λαός, με το μεσογειακό τους ταμπεραμέντο, διαμόρφωσαν με σημαντικό τρόπο την ιστορία.

«Σήμερα βρισκόμαστε ως χώρες του νότου απέναντι σε κοινές προκλήσεις», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομική και την προσφυγική κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο κρατών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης. «Προσβλέπουμε σταθερά στη δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, «ειδικότερα, συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επενδύσεων, και ασφαλώς του πολιτισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας των δύο λαών. Παράλληλα, εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη και ο θαυμασμός της Ιταλικής Δημοκρατίας για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος καθώς και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ αναγνωρίστηκαν οι θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες κατά τα τελευταία χρόνια.»

«Επιπλέον, εκφράστηκε από κοινού προβληματισμός για την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, η οποία τροφοδοτείται και από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ματαρέλα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή, σημειώνοντας ότι «μας ενώνει μια μακρά ιστορία με τρόπο άριστο, αλλά μας ενώνουν και κοινές προκλήσεις».

Ο Ιταλός πρόεδρος επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση έπληξε κυρίως Ελλάδα και Ιταλία, ενώ συμπλήρωσε ότι το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα «επίσης μας ενώνει». Ο κ. Ματαρέλα τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία, λόγω της θέσης τους, υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους βοήθεια, ωστόσο επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης, την οποία κάλεσε να βοηθήσει έμπρακτα για την επίλυσή του.

«Διατηρούμε έξοχες διμερείς σχέσεις σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, στην ενέργεια», συνέχισε ο Ιταλός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «χώρες – φίλες» την Ελλάδα και την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή