Ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα συμβιβασμό ο οποίος έχει ακόμη πολλές γκρίζες ζώνες κατέληξαν Τράπεζες και κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει το προβλεπόμενο από το Μνημόνιο σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Ετσι στις 6 το απόγευμα συγκλήθηκε εκ νέου η αναβληθείσα από το μεσημέρι έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και ενέκρινε την σύσταση της εταιρίας Συμμετοχών στην οποία θα μεταβιβαστεί το 51% του ΑΔΜΗΕ και αποτελεί το δεύτερο βήμα για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης.

Οι Τράπεζες μέσω μια νέας  επιστολής που αναγνώστηκε στη γενική συνέλευση δήλωσαν ότι εξετάζουν θετικά την κάλυψη κοινοπρακικού ομολογειακού  δανείου της ΔΕΗ με λήψη εξασφαλίσεων (εγγυήσεις εκ μέρους της Εταιρίας Συμμετοχών, εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της κλπ) συνολικού ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Οι Τράπεζες δηλώνουν επίσης ότι προτίθενται να εξετάσουν τη χορήγηση μεσοβραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΔΕΗ σε κοινοπρακτική βάση με εξασφάλιση ισόποση εκχώρησης απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της καθώς και λοιπούς όρους που θα εκχωρηθούν.

Οι παραπάνω ασαφείς ως προς την εξειδίκευσή τους δεσμεύσεις τελούν υπό την έγκριση των αρμοδίων εσωτερικών οργάνων της κάθε τράπεζας καθώς και των εποπτικών αρχών, κάτι που αποτυπώνει τις επιφυλάξεις των Τραπεζών έναντι των όσων συμφωνήθηκαν χθες έπειτα από μια μαραθώνια σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργε που κατάφερε να απομακρύνει επί του παρόντος τη διαφαινόμενη εμπλοκή στην αξιολόγηση και τον κίνδυνο  ιδιωτικοποίησης 100% του ΑΔΜΗΕ όχι όμως και να άρει τις σοβαρές επισημάνσεις που διατύπωσαν οι Τράπεσες σε σχέση με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, μέσω της πρώτης επιστολής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή