Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντόνιο Ταγιάνι

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντόνιο Ταγιάνι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) , εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μετά από τέσσερις γύρους ψηφοφορίας κερδίζοντας τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Τζιάνι Πιτέλα καθώς καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του έπαιξε η συμφωνία του ΕΛΚ με το κόμμα των φιλελευθέρων.

Από την πρώτη ψηφοφορία, ο Ιταλός πολιτικός και πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε το προβάδισμα σε ψήφους αλλά όχι αρκετούς για να αποκτήσει την πλειοψηφία για αυτό χρειάστηκε και δεύτερος αλλά και τρίτος γύρος στους οποίους ο κ. Ταγιάνι διατηρούσε το προβάδισμα αλλά όχι την πλειοψηφία. Για αυτό και χρειάστηκε και ο τελευταίος τέταρτος γύρος ο οποίος έγινε ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους Ταγιάνι και Πιτέλα με τον κ. Tαγιάνι να κερδίζει με 351 ψήφους  και τον κ. Πιτέλα  282 ψήφους. 

Το εκλογικό σκηνικό άλλαξε χθες το πρωί όταν υποψήφιος από το κόμμα των Φιλελευθέρων Γ. Φερχόφστατ αποχώρησε από την καμπάνια για την θέση του προέδρου υποστηρίζοντας τον κ. Ταγιάνι. Λίγο πριν ξεκινήσει το τέταρτος και τελευταίος γύρος, το κόμμα των ευρωσκεπτικιστικών  (ECR) υποστήριξε και αυτό την υποψηφιότητα Ταγιάνι χαρίζοντάς του και την νίκη.

«Υπήρξε μία δημοκρατική αντιπαράθεση και θα είμαι πρόεδρος όλων, θα σεβαστώ όλους του βουλευτές και τις πολιτικές ομάδες, μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη μου διαθεσιμότητα», είπε ο κ. Ταγιάνι μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα .Ο  νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είναι  πρώην δημοσιογράφος, προήλθε από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia και είναι γνώριμος των Βρυξελλών εδώ και χρόνια. Ο κ. Ταγιάνι έχει υπάρξει επί 14 χρόνια ευρωβουλευτής πριν γίνει το 2008 επίτροπος υπεύθυνος για τις μεταφορές, και το 2014 επέστρεψε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η νίκη του κ. Ταγιάνι σημαίνει ότι στις τρεις ισχυρότερες θέσεις των Βρυξελλών θα υπάρχουν εκπρόσωπου του ΕΛΚ καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιουνκέρ αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ ανήκουν στην ίδια κεντροδεξιά πολιτική ομάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή