Μέτρα 3,4 δισ. ευρώ ζητεί η Κομισιόν από την Ιταλία

Μέτρα 3,4 δισ. ευρώ ζητεί η Κομισιόν από την Ιταλία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις από δύο μέτωπα δέχεται ξανά η Ιταλία. Η Κομισιόν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρώμη για τη διαχείριση των δημοσιονομικών της, ενώ τα μέλη της αντιπολίτευσης πιέζουν τη Μοnte dei Paschi να αποκαλύψει την «ταυτότητα» επίμαχων «κόκκινων» δανείων. Η αποκάλυψη των αφερέγγυων δανειοληπτών που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα προβληματικά δάνεια της Monte dei Paschi θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους πακέτου διάσωσης των 6,5 δισ. ευρώ. Το Κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά και το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλουν να αποδείξουν πως το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα διατηρούσε στενές επαφές με τη Μοnte dei Paschi, αξιωματούχους της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης και επιχειρηματίες.

«Οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν πως το δημόσιο χρέος της χώρας είναι πολύ υψηλό. Ολοι το γνωρίζουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, στο τηλεοπτικό δίκτυο RAI. Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά ο Ιταλός αξιωματούχος είπε πως προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη διότι μόνον έτσι θα μειωθεί το χρέος από το 133% του ΑΕΠ. Εξήγησε, επίσης, πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, δεν έχει ακόμη μειωθεί λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και των δυσμενών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Στην ημερήσια εφημερίδα La Republica, ο κ. Παντοάν ενημέρωσε επίσης πως η Κομισιόν ζήτησε περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος 3,4 δισ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ. Μια αδυναμία επίτευξης του στόχου αυτού θα σημάνει την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων. Στον προϋπολογισμό του 2017, η Ρώμη προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,3% επί του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερα από το 1,8% που είχε υποσχεθεί νωρίτερα στην Κομισιόν. Ωστόσο, η ιταλική οικονομία κατάφερε να εξέλθει με δυσκολία από διετή ύφεση, παρουσιάζοντας ρυθμούς ανάπτυξης μόνον 0,1% το 2014 και 0,7% το 2015.

Εντείνονται, ταυτόχρονα, οι πολιτικές πιέσεις που δέχεται η Monte dei Paschi, η τρίτη μεγαλύτερη και πιο προβληματική τράπεζα στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της ένωσης τραπεζιτών, Αντόνιο Πατουέλι, δήλωσε στην εφημερίδα II Mattino πως η αποκάλυψη των πιο αφερέγγυων μεγάλων δανειοληπτών θα ενισχύσει τη διαφάνεια του κλάδου, συμμεριζόμενος την άποψη της αντιπολίτευσης.

Τελευταία και το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως μια αποκάλυψη των χαρτοφυλακίων δανείων της Monte dei Parschi και άλλων τραπεζών θα παίξει θετικό ρόλο, αλλά «υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τους σεβαστούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή