Συζητήσεις για κέντρο κλειστού τύπου στη Λέσβο

Συζητήσεις για κέντρο κλειστού τύπου στη Λέσβο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επικοινωνιακό αδιέξοδο φαίνεται ότι έχει φτάσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ. Γιάννης Μουζάλας, από τη μια, προσπαθεί να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και από την άλλη, να έρθει σε συμφωνία με τους τοπικούς παράγοντες των νησιών για τη δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου, όπου θα «απομονώνεται» η παραβατικότητα.

Στις συναντήσεις με το συντονιστικό φορέων, το Επιμελητήριο την Ενωση Ξενοδόχων και τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, που είχε την Κυριακή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής άκουσε για άλλη μία φορά το πάγιο αίτημα των ντόπιων για άμεση αποσυμφόρηση, ενώ συνάντησε την αντίστασή τους απέναντι ακόμα και στην υπόνοια για δημιουργία νέας δομής για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας ξεκίνησε συζητήσεις, ώστε να μεταπειστούν οι ντόπιοι και να δημιουργηθεί ένα κέντρο – φυλακή που αποκλειστικά θα διαχειρίζεται η αστυνομία και στο οποίο θα κρατούνται αιτούντες άσυλο που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους. Με αυτό τον τρόπο εκτιμά ότι θα καμφθούν οι τοπικές αντιδράσεις που σχετίζονται τόσο με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη Λέσβο όσο και με την ορατή αύξηση των μικροκλοπών και διαρρήξεων.

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο της Μόριας, 62 οικίσκοι ειδικού θερμομονωτικού υλικού έφθασαν στη Μυτιλήνη με πτήση C130 και δρομολόγιο φορτηγού πλοίου προκειμένου να αντικαταστήσουν σκηνές στον καταυλισμό έως το τέλος του μήνα. Συνολικά 300 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν από τη Μόρια σε δωμάτια ξενοδοχείων και άλλοι 300, στην πλειονότητά τους Αφρικανοί, διαμένουν στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ο κ. Μουζάλας, απέναντι στην πολύ καλή λειτουργία του ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ με περίπου 900 φιλοξενούμενους, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να παραδέχθηκε τις πολλαπλές αδυναμίες και τις ακατάλληλες συνθήκες στη Μόρια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απέδωσε την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό στην ανεπάρκεια του προσωπικού, αλλά και στον λίγο χρόνο σύστασης που μετρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή