Η Αγκυρα θέλει πίσω τη σορό του Χικμέτ

Η Αγκυρα θέλει πίσω τη σορό του Χικμέτ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή της σορού του μεγάλου Τούρκου ποιητή του 20ού αιώνα, Ναζίμ Χικμέτ, θέλει η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπ. Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, αναφέρει η εφημερίδα «Χουριέτ». Μιλώντας στο κοινοβούλιο με αφορμή την 115η επέτειο από τη γέννηση του Χικμέτ, ο Μποζντάγκ τον χαρακτήρισε «έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές που ανέθρεψε ποτέ η Τουρκία», τονίζοντας ότι η επιστροφή της σορού του στη χώρα και η εκ νέου ταφή της έχει σκοπό να τιμήσει τον μεγάλο Τούρκο ποιητή. Οντας έγκλειστος για πολλά χρόνια στην Τουρκία λόγω των πολιτικών μηνυμάτων στα ποιήματα του και της κομμουνιστικής ιδεολογίας του, ο Χικμέτ αυτοεξορίστηκε στη Σοβιετική Eνωση, στην οποία και πέθανε το 1963 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 61 ετών. Η σορός του είναι θαμμένη στο ιστορικό νεκροταφείο Νοβοντέβιτσι της Μόσχας, ανάμεσα στις σορούς πολλών μεγάλων Ρώσων λογοτεχνών. Το 1951 το τουρκικό κράτος του αφαίρεσε την τουρκική υπηκοότητα λόγω των πολιτικών του αντιλήψεων, δίνοντάς του την πίσω το 2009, 46 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο Μποζντάγκ ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιθυμούσε ο Χικμέτ να έχει πεθάνει και ταφεί στην Τουρκία, όπως έζησε σε αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή της σορού του αποτελεί επίσημη επιθυμία της Aγκυρας. Μολαταύτα, σημείωσε πως η οικογένεια του ποιητή επιθυμεί η σορός του να παραμείνει στη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πως ο επαναπατρισμός της θα επιχειρηθεί μόνο εφόσον το επιθυμεί και ο στενός συγγενικός του κύκλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή