Στην ΕΚΤ κυριαρχούν τα «περιστέρια» από τα «γεράκια»

Στην ΕΚΤ κυριαρχούν τα «περιστέρια» από τα «γεράκια»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλειοψηφούν στους κόλπους της ΕΚΤ τα «περιστέρια», όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης και της ποσοτικής χαλάρωσης. Στο στρατόπεδό τους έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό συμπαθούντων, σε αντίθεση με τα γνωστά «γεράκια», που κάπως απομονωμένα περιορίζονται ουσιαστικά στον επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και τους λιγοστούς συμμάχους του. Αυτό διαπιστώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που με αφορμή τον πληθωρισμό και τις σημαντικές αποκλίσεις του ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις τάσεις μέσα στην ΕΚΤ. Στον βαθμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ακτινογραφία της Handelsblatt, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν κινδυνεύει να τερματιστεί εσπευσμένα παρά τις πιέσεις των «γερακιών».

Η κυριαρχία των οπαδών της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής αρχίζει από το γεγονός ότι στο στρατόπεδό τους εντάσσεται ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, αρχιτέκτονας του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που έχει με το μέρος του όχι μόνον τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάζιο Βίσκο, αλλά και τους ομολόγους του των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας: τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, την επικεφαλής της Τράπεζας της Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, τον Λουίς Μαρία Λίντε, επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας καθώς και τον Κάρλος Κόστα της Τράπεζας της Πορτογαλίας. Είναι αυτονόητο ότι οι προαναφερθέντες συστρατεύονται με τον Ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ, καθώς σύμφωνα με τη Handelsblatt, οι χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα και η Ισπανία παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό.

Στους φίλα προσκείμενους στο ίδιο στρατόπεδο, αν και τυπικά ανένταχτους, ανήκουν και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίκτορ Κονστάνσιο, όπως επίσης και ο οικονομολόγος της Μπενουά Κερέ και ο Φρανσουά Βιλερουά, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Στο αντίπαλο στρατόπεδο τις πιέσεις ασκεί η Γερμανία διά στόματος του Γενς Βάιντμαν. Οπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάζει πληθωρισμό μεγαλύτερο όχι μόνον από τις χώρες της περιφέρειας αλλά και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στο 1,1 %, ενώ η Bundesbank προβλέπει πως φέτος η αύξηση των τιμών στη Γερμανία θα φτάσει στο 1,7%.

Ετσι, η Handelsblatt αναφέρεται στη σφοδρή αντιπάθεια των Γερμανών για τον πληθωρισμό τον οποίο αντιμετωπίζουν ως «τέρας που πρέπει να τιθασεύσουν» και υπογραμμίζει πως «πουθενά στην Ευρωζώνη η αποστροφή για τον πληθωρισμό δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στη Γερμανία». Επικαλείται, άλλωστε, την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών στο κρατίδιο της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, που τονίζει πως «η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων είναι καταστρεπτική για όσους Γερμανούς αποταμιεύουν».

Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να σημειώσει περαιτέρω άνοδο από το 1,7% καθώς η εκτίμηση αυτή έχει προκύψει βάσει του υπολογισμού πως η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται στα 49 δολάρια το βαρέλι. Δεδομένου ότι το Brent κινείται γύρω στα 55 δολάρια το βαρέλι, ο δείκτης στη Γερμανία ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 1,9%. Εν ολίγοις, θα τείνει προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ετσι σύμφωνα με πολλά από τα «περιστέρια» της μπορεί να αφεθεί ο πληθωρισμός να υπερβεί τον στόχο στη Γερμανία, προκειμένου ο μέσος όρος της Ευρωζώνης να τείνει προς τον στόχο. Οπως, όμως, τονίζει η Handelsblatt, η προσέγγισή τους δεν ταιριάζει στη Γερμανία. Στον πλευρό του ο επικεφαλής της Bundesbank έχει την επίσης Γερμανίδα Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, τον Κλάας Κνοτ, επικεφαλής της Τράπεζας της Ολλανδίας, τον Λουξεμβούργιο Ιβ Μερς αλλά και τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών δύο βαλτικών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή