Βουλή: Στο κόκκινο η αντιπαράθεση των αρχηγών για διαπλοκή, ΜΜΕ και αγρότες

Βουλή: Στο κόκκινο η αντιπαράθεση των αρχηγών για διαπλοκή, ΜΜΕ και αγρότες

7' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο τα τρακτέρ των οποίων οι μηχανές ζεσταίνονται ήδη για να στηθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες μπλόκα στις εθνικές οδούς, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους και πάλι στη Βουλή.

Αφορμή ήταν τα αγροτικά ζητήματα, έπειτα από αίτημα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, πλην όμως η αντιπαράθεση κτύπησε κόκκινο καθώς οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί άσκησαν δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του διάθεση ελέγχου των ΜΜΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ΔΟΛ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στο θέμα του Κυπριακού, με αφορμή τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Θέλουμε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «Θελήσαμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να έχουμε θετικές εξελίξεις σημειώνοντας ωστόσο πως «οι θετικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς αλλά και από την Τουρκία». «Πρέπει η Άγκυρα να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα. Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του Κυπριακού. Πρέπει να υπάρχει λεπτομερής και ειλικρινή ενημέρωση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα ζητήματα του αγροτικού κόσμου είπε ότι «καλωσορίζει το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για τα προβλήματα των αγροτών».

«Γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν τις τελευταίες δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς σε τόπους διαφθοράς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «βασικοί κερδισμένοι από την πολιτική αυτή ήταν τα κόμματα που κυβέρνησαν και τα πελατειακά δίκτυα που έστησαν, γεγονός που οδήγησε στο να πάψει η χώρα να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα ποιότητας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Πρώτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Θέλουμε να μπουν στον χώρο νέοι άνθρωποι. Δεύτερη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και τρίτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η επιμονή σε αυτά που ονομάζουμε ποιοτική γεωργία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών το 2016 το οποίο έφτασε τα 3,7 δις ευρώ, ποσό ρεκόρ, όπως είπε.

«Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Δεν έπεσε ανάπτυξη από τον ουρανό, υπάρχει σχέδιο», ανέφερε ενώ κάνοντας έναν απολογισμό των ενεργειών της κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο είπε: «Η κυβέρνηση μας δεσμεύτηκε σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες. Και το κάναμε πράξη . Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο όριο για τους αγρότες. Η θέσπιση του αφορολόγητου αφορά το 95% των αγροτών. Αυτή η πλειοψηφία δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο το 2017».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τις παθογένειες του παρελθόντος.

«Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ», είπε και εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες. Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για την οικονομία.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της έκανε λόγο για αδιέξοδο στην κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο σημειώνοντας πως αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται. «Οι αγρότες συζητούν κινητοποιήσεις. Εμείς δεν περιμένουμε να πάμε να πηδήξουμε πανω στα τρακτέρ και να λαϊκίσουμε όπως κάνατε εσείς» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. «Εμείς συζητάμε για να προλάβουμε τα αδιέξοδα και για τον αγροτικό κόσμο και για τους υπόλοιπους πολίτες», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η απόγνωση στον πρωτογενή τομέα έχει ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα βάρη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε στον αγροτικό κόσμο. Μεταξύ αυτών «η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που αυξάνεται από τον Γενάρη του 2017 από το 13% στο 22% έως 45%, η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που οδήγησε σε εξαφάνιση και απόγνωση τους αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής».

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ.

«Τώρα επιχειρείτε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ news. Αφού δεν καταφέρατε να τον επιβάλετε στο ΕΣΡ τώρα προσπαθείτε να επιβάλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ», είπε, προσθέτοντας ότι «ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης»

«Επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ξεκίνησε την ομιλία του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υπόθεση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έδειξε τη γύμνια και τον κυνισμό της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η μεταπολίτευση. Προσπαθείτε να ελέγξετε τα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και μήνες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας: «Ο νόμος Παππά έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Προσπαθήσατε να ελέγξετε το τοπίο των ΜΜΕ και να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και τώρα προσπαθείτε να το κάνετε με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε για διαπλεκόμενους, άλλους τους συναντούσατε στα κρυφά και άλλους του εκβιάζετε με τις δικαστικές τους εκκρεμότητες. Ο κ . Μουλόπουλος δεν κινήθηκε με δική του πρωτοβουλία, δικός σας βουλευτής ήταν, μέχρι τώρα είναι πρόεδρος της «Αυγής» και προσπαθήσατε να τον κάνετε πρόεδρο του ΕΣΡ. Είσαστε κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα, ένα καθεστώς που αγωνίζεται "με νύχια και με δόντια" για να κρατηθείτε στην εξουσία».

Ένταση προκλήθηκε στην Βουλή όταν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγης, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατήγγειλε ως πολική σκευωρία την περιθωριοποίηση του κόμματός του, με τα κόμματα  του κοινοβουλίου να αποχωρούν διαμαρτυρόμενα.

Για το προσφυγικό ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ  και για ιδεοληψίες. «Άφησαν τους πρόσφυγες να παγώσουν στα χιόνια παρά τα εκατομμύρια που έχουν λάβει.»

Για το αγροτικό ζήτημα ο πρόεδρος της Χ.Α. ανέφερε ότι «πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες για φτωχοποιήση των αγροτικών» αποδίδοντας τα προβληματα στο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τον Αυγουστο του 2015. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος πρότεινε την διαγραφή των χρεών των Ελλήνων αγροτών και ταυτόχρονα σπάσιμο των μονοπωλίων.«Είναι αδύνατον αν ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που τους επιβάλει η κυβέρνηση και η τρόικα» ανέφερε χαρακτηριστηκά προσθέτωντας ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα αυξήσουν κατακόρηφα το κόστος παραγωγής και θα μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

 Και με την ανοχή της Αστυνομίας τα «υπόδικα τσιράκια του κεφαλαίου» τα οποία «κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα-εγκλήματα συνεχίζουν το βρώμικο έργο τους στο Πέραμα και τώρα τα βάζουν με αθώα παιδιά», κατηγόρησε την Χρυσή Αυγή ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με αιχμή τα γεγονότα έξω από σχολεία του Περάματος, ο κ. Κουτσούμπας, με την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια, καθώς διαδέχθηκε τον Ν. Μιχαλολιάκο, είπε ότι τώρα οι υπόδικοι της ΧΑ τα βάζουν με αθώα θύματα των πολέμων και των διώξεων που τους ξερίζωσαν από την πατρίδα τους, από τη γη τους, από τα σπίτια τους και τους έστειλαν εδώ να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι και ταυτόχρονα και οι Έλληνες εργαζόμενοι.

«Και βέβαια τους έστειλαν εδώ, οι ίδιοι με αυτούς που συναγελάζεται διεθνώς η Χρυσή Αυγή, που δημιουργούν τους πολέμους και την προσφυγιά και κατά περίπτωση ενισχύουν και τους τζιχαντιστές», κατέληξε για το θέμα ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: Kυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ, με μοχλό ελεγκτικές και διωκτικές αρχές», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, αναλαμβάνοντας η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους.

Εκανε ακόμη λόγο για σημαντικές συμπτώσεις, λέγοντας:  «ο Ψυχάρης να πέρασει την πόρτα του ανακριτή αφού παρέδωσε ΔΟΛ και η κ. Δούρου έδωσε την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα στον Μπόμπολα». «Ελπίζω, οι δημοσιογράφοι να αντισταθούν» «O ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να ελέγξει και να συνετίσει ΜΜΕ που μέχρι χθες καταριόταν. Ο στόχος είναι να μιλούν όλοι με μία φωνή ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ. Νέα διάσταση στην επικοινωνία. Νέα διάσταση στη διαπλοκή», σχολίασε ακόμα.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε αναφορά στα όσα έχει υποστηρίξει ο δημοσιογράφος Άρης Δαβαράκης και τις δικαστικές προσφυγές του Πάνου Καμμένου.«Τη Δευτέρα η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ παραδίδει το πόρισμά της. Και- ω του θαύματος! -δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη για κανέναν. Όλα αυτά που λέγατε για το τρίγωνο της διαπλοκής Media-Τράπεζες-Κόμματα ήταν όλα ψέματα; Είναι όλοι αθώοι; Κανείς υπεύθυνος; Πού είναι οι αποκαλύψεις με τις οποίες απειλούσατε τους προκατόχους σας στην εξουσία; Για τα θαλασσοδάνεια και τις χαριστικές ρυθμίσεις», τόνισε.

Σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «αν θέλουμε να μη σβήσει ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, θα πρέπει να δεσμευτούμε σε εθνικό επίπεδο πως θα περιορίσουμε τον ΦΠΑ αγροεφοδίων, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αγροτικού πετρελαίου» και συμπλήρωσε «Συνθήματα τέλος, λοιπόν. Η ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες. Να σπάσουμε τις αλυσίδες, πριν πεθάνει ο γίγαντας», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή