Ο χριστιανός «λεγεωνάριος» του Ιράκ

Ο χριστιανός «λεγεωνάριος» του Ιράκ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από δεκαετή θητεία στον τακτικό στρατό του Λιβάνου, ο 43χρονος Αlbert Kayal προσελήφθη το 2007 από ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία στο Ιράκ με επωνυμία American – Iraqi Solution Group Company. Εκπαιδεύτηκε από Αμερικανούς κομάντος σε θέματα όπως η ασφαλής μετακίνηση χερσαίων δυνάμεων και ανέλαβε επικεφαλής ομάδας μισθοφόρων που εκτελούσε αποστολές στη Φαλούτζα και τη Μοσούλη, προπύργιο μέχρι πρότινος των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ είχε ολοκληρώσει τη θητεία του, ως «λεγεωνάριου», συνελήφθη μαζί με 45 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ σε ιστιοπλοϊκό σκάφος που είχε αποπλεύσει από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας και εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τις ακτές της Ρόδου. Κατά την έρευνα που ακολούθησε, δύο από τους πρόσφυγες τον υπέδειξαν ως τον κυβερνήτη του σκάφους. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για μεταφορά μεταναστών με σκοπό το κέρδος και λίγες ημέρες αργότερα προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.

Τη Δευτέρα, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε για απλή μεταφορά μεταναστών, απαλείφοντας την επιβαρυντική περίσταση της κερδοσκοπίας. Του επέβαλε ποινή φυλάκισης δέκα ετών, η οποία χάρη στις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου μειώνεται στα δύο έτη. Ο 43χρονος έχει ήδη μείνει στη φυλακή 16 μήνες και αναμένεται να αποφυλακιστεί εντός διμήνου (καθώς συνυπολογίζονται τα μεροκάματά του μέσα στη φυλακή).

Ο Κayal κατάγεται από το χωριό Ελ Μίνα του Λιβάνου και την περίοδο 1993 – 2003 υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του. Αποστρατεύτηκε λόγω προβλημάτων υγείας και τον Σεπτέμβριο του 2007 προσελήφθη από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας. Απέκτησε τον τίτλο του «convoy commander» και παρείχε συνοδείες ασφαλείας σε Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Το καλοκαίρι του 2015 εγκατέλειψε τον Λίβανο με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη. Σκοπός του, όπως ισχυρίστηκε αργότερα, ήταν να αποκτήσει visa στη Σουηδία και να μεταφέρει εκεί τη σύζυγό του (φέρεται να πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας) και τα τρία τους παιδιά. «Λόγω της θητείας μου στο Ιράκ και εξαιτίας του ότι είμαι χριστιανός, έχω μπει στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους», είχε υποστηρίξει στο αίτημα ασύλου που είχε καταθέσει.

Αρχικά, προσπάθησε να φτάσει αεροπορικώς από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο και απελάθηκε στην Τουρκία. Τον Σεπτέμβριο επιβιβάστηκε μαζί με 45 πρόσφυγες σε ιστιοπλοϊκό που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια με προορισμό τη Ρόδο. Εντοπίστηκε και συνελήφθη, όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες του ιστιοπλοϊκού. «Το σκάφος ήταν γεμάτο μετανάστες και λέω σε έναν από αυτούς να κατεβάσει την άγκυρα. Πλησιάζω πιο κοντά και βλέπω στο τιμόνι έναν άνδρα με νάρθηκα στο χέρι», είχε καταθέσει σχετικά ο 54χρονος Κυριάκος Γ., επιχειρηματίας της Ρόδου και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. Στις φωτογραφίες που του έδειξαν οι λιμενικοί είχε αναγνωρίσει τον Kayal ως το άτομο που καθόταν πίσω από το τιμόνι. Τον 43χρονο υπέδειξαν ως τον κυβερνήτη του ιστιοπλοϊκού και δύο μετανάστες. Είπαν μεν ότι ο Kayal διέσχισε μαζί τους κρυφά τη δασώδη περιοχή έξω από τη Μαρμαρίδα έως ότου φτάσουν στην ακτή. Ωστόσο, κατέθεσαν ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι του ανέθεσαν να οδηγήσει το σκάφος στη Ρόδο.

Ο Kayal είχε προσπαθήσει –μέσω του συνηγόρου του Ζαχαρία Κεσσέ– να διαψεύσει τους ισχυρισμούς τους και είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι τον «στοχοποίησαν» επειδή ήταν ο μόνος χριστιανός μεταξύ των επιβατών. Τελικά, το δικαστήριο τον καταδίκασε για το αδίκημα της απλής μεταφοράς, αποδεχόμενο ότι σκοπός του δεν ήταν το κέρδος, αλλά να φτάσει στη Βόρεια Ευρώπη. Ο 43χρονος παραμένει στη Ρόδο και περιμένει τη μεταγωγή του σε φυλακή της χώρας για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή