Παράταση στο θρίλερ διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου

Παράταση στο θρίλερ διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση στο νομικό αλλά και οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει από την έκδοση με καθυστέρηση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εξακολουθούν να αναζητούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες ούτε χθες έλαβαν στα χέρια τους το κείμενο αυτής. Τούτο αναμένεται σήμερα, ενώ η δημοσίευση της έγκρισης της συμφωνίας επικύρωσης στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων δεν προβλέπεται πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι το εν λόγω δελτίο εκδίδεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης είναι το ακόλουθο: μία από τις τρεις διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας ήταν να μην έχει παρέλθει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής κατά της απόφασης επικύρωσης. Στην περίπτωση εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα, προβλέπεται προθεσμία 30 ημερών για την άσκηση τριτανακοπής από την ημερομηνία επικύρωσης. Η προθεσμία των 30 ημερών θα έληγε ακριβώς στις 14 Φεβρουαρίου 2017, εάν η απόφαση είχε εκδοθεί στις 15 Ιανουαρίου 2017. Η απόφαση φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες από νομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2017. Εάν η περίληψη της απόφασης δημοσιευθεί στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων στις 20 Ιανουαρίου, τότε η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση τριτανακοπών θα είναι η 19η Φεβρουαρίου. Και αυτό διότι η προθεσμία των 30 ημερών μετρά εν προκειμένου από τη δημοσίευση της έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων καθώς και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Το κατά πόσον τελικώς θα αποδειχθεί πολύ μεγάλο εμπόδιο το προαναφερθέν πρόβλημα, θα εξαρτηθεί επί της ουσίας από τρεις παραμέτρους: πρώτον, από το σκεπτικό της απόφασης, καθώς από εκεί θα διαφανεί εάν το δικαστήριο θεωρεί ότι έχουν τηρηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των οφειλών και εάν γίνεται επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος για την επικύρωση της συμφωνίας. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχουν προμηθευτές (όπως για παράδειγμα η βιομηχανία αναψυκτικών Λουξ) που όχι μόνο δεν συναίνεσαν στη συμφωνία εξυγίανσης, αλλά θεωρούν ότι το ύψος των απαιτήσεων που έχουν από τη «Μαρινόπουλος» είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναγράφεται στη συμφωνία.

Δεύτερη παράμετρος είναι βεβαίως το εάν οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνήσουν σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Επί της ουσίας, εάν η «Σκλαβενίτης» συμφωνεί σε κάτι τέτοιο και εξευρεθεί μία μικρή ενδιάμεση χρηματοδότηση –από ίδια κεφάλαια ή τις τράπεζες– μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Πηγές της πλευράς «Σκλαβενίτη» επισημαίνουν ότι στην περίπτωση αυτής της ολιγοήμερης παράτασης δεν θα επηρεαστούν οι προθεσμίες που προβλέπονται στην αρχική συμφωνία σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των προμηθευτών αλλά και την έναρξη καταβολής των δόσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ.

Τρίτη παράμετρος βεβαίως αποτελεί το εάν θα προκύψουν στη συνέχεια και άλλοι νομικοί σκόπελοι που θα απειλήσουν την εγκυρότητα της συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης που μένει να δούμε εάν θα γνωστοποιηθεί σήμερα τελικά στους ενδιαφερόμενους, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν τροποποιήσεις από το δικαστήριο επί του αρχικού κειμένου. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι ακόμη και το ελληνικό Δημόσιο που είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας εξυγίανσης, ασκώντας κύρια παρέμβαση κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο, αυτό που είχε ζητήσει η εκπρόσωπός του, σε περίπτωση επικύρωσης της συμφωνίας, ήταν να τεθεί τουλάχιστον ως όρος η άρση της προστασίας των σημερινών μετόχων της «Μαρινόπουλος», ήτοι της οικογένειας Μαρινόπουλου. Η προχθεσινή πανηγυρική δήλωση του δικηγόρου τριών μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου συνηγορεί πάντως στο ότι πιθανόν στην απόφαση παραμένει το καθεστώς προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή