Υποτροφία Νιάρχου για Ελληνες δημοσιογράφους

Υποτροφία Νιάρχου για Ελληνες δημοσιογράφους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια δύσκολη εποχή για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπήρξε ένα απρόσμενο θετικό νέο: το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θεσμοθετεί μια τριετούς διάρκειας υποτροφία εντατικών θερινών μαθημάτων για Ελληνες δημοσιογράφους που θέλουν να μετεκπαιδευτούν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Χθες παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθηκε και η Janine Jaquet, αντιπρύτανις της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα η δωρεά ύψους 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων προς το πανεπιστήμιο καλύπτει πλήρως 18 ετήσιες υποτροφίες για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή σύνολο 54 άτομα. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με αποκλειστική ευθύνη του πανεπιστημίου, χωρίς καμιά ανάμειξη του ιδρύματος, και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων θα είναι η 1η Απριλίου 2017. Τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν χθες είναι τα εξής:

Το πρώτο είναι το Multimedia Reporting Course (Ρεπορτάζ με τη Χρήση Πολυμέσων). Αφορά στη σύλληψη και τη δόμηση ενός ρεπορτάζ, τον χειρισμό της κάμερας, τη χρήση λογισμικού επεξεργασίας βίντεο και τον συνδυασμό ήχου και εικόνας για τη δημιουργία και την παραγωγή ενός ρεπορτάζ. Είναι δομημένο με βάση τη διαδραστική συζήτηση και τη δουλειά στο εργαστήριο σε μικρές ομάδες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος (12-30/6/2017), οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν καινοτόμους εκπροσώπους του χώρου.

Το δεύτερο είναι το Intensive Reporting Course (Εντατικό Πρόγραμμα Ρεπορτάζ). Αφορά έμπειρους επαγγελματίες, από όλο τον κόσμο, για προηγμένες τεχνικές της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το πρόγραμμα καλύπτει τη μεθοδολογία ανάπτυξης ιδεών για ένα ρεπορτάζ, τα κριτήρια για τη δοκιμή μιας υπόθεσης, τον τρόπο εύρεσης ντοκουμέντων και δεδομένων διεθνώς, για την υποστήριξη του ρεπορτάζ, την κατανόηση και τη χρήση οικονομικών εγγράφων, ποικίλες μεθόδους για τη διενέργεια συνεντεύξεων, την εξασφάλιση αξιόπιστων πηγών πληροφοριών, τη δόμηση ενός ερευνητικού πρότζεκτ και τη σύνταξη ενός ρεπορτάζ εκτεταμένης μορφής. Η διάρκειά του είναι 10-28/7/2017.

Το τρίτο πρόγραμμα έχει τίτλο The Lede Program (Πρόγραμμα Lede). Είναι εντατικό πρόγραμμα πιστοποίησης μεταπτυχιακού επιπέδου, μια συνεργασία της Σχολής Δημοσιογραφίας με το Τμήμα Πληροφορικής του Columbia, το οποίο στοχεύει να εξοπλίσει τους δημοσιογράφους με τις δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται για τη μετατροπή των δεδομένων σε αφήγηση, τη βελτιστοποίηση της χρήσης του Excel, τη διενέργεια ενδελεχών ερευνών, την αξιοποίηση των APIs, την επεξήγηση πολύπλοκων θεμάτων, τη σύνταξη ρεπορτάζ που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα, την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων κ.ά. Η διάρκεια είναι 22/5/2017 – 11/9/2017.

​​Για πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΙΣΝ ή στο: [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή