Ικανοποίηση Τουσκ για την ομιλία της Τ. Μέι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Ικανοποίηση Τουσκ για την ομιλία της Τ. Μέι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε τις δηλώσεις της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία «θύμισε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ», στηρίζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ομιλία της κ. Μέι, την Τρίτη, με την οποία αναφέρθηκε στα σχέδια της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε – όπως τόνισε ο κ. Τουσκ σε ευρωβουλευτές – μια αντιπαραβολή στις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι περισσότερες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την Ένωση.

«Σημειώσαμε τα θερμά λόγια και τις ισορροπημένες διατυπώσεις της πρωθυπουργού Μέι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που ήταν πολύ πιο κοντά στην αφήγηση του Ουίστον Τσώρτσιλ από ό,τι ήταν τα λόγια του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Πολωνός ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Η κ. Μέι τόνισε κατά την ομιλία της ότι με την αποχώρηση της από την Ε.Ε., η Μ. Βρετανία επιθυμεί η Ένωση να παραμείνει ισχυρή και ευημερούσα. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε καλέσει το 1946 την Γερμανία και την Γαλλία να σφυρηλατήσουν «τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», παρόλο που η τότε αυτοκρατορική Βρετανία δεν θα συμμετείχε σε αυτές.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα την Παρασκευή, έχει προκαλέσει την οργή και την ανησυχία Ευρωπαίων ηγετών, στηρίζοντας το Brexit και ισχυριζόμενος ότι και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν στην έξοδο από την Ένωση την Μ. Βρετανία, σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική δεκαετιών στήριξης των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή