Ιταλία – χιονοστιβάδα: Τέσσερις νεκροί έχουν ανασυρθεί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες

Ιταλία – χιονοστιβάδα: Τέσσερις νεκροί έχουν ανασυρθεί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεσσερις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, από τη χιονοστιβάδα που έπληξε δημοφιλές ορεινό ξενοδοχείο της κεντρικής Ιταλίας, έπειτα από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, που καταγράφηκαν την Τετάρτη στη χώρα, ενώ δεκαδες άτομα έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι.

«Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται (…) κατάλαβα αμέσως ότι επρόκειτο για τραγωδία», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο Μάριο Σεμπρόνι, δήμαρχος του χωριού Πένε, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο Rigopiano.

Οι διασώστες συνεχίζουν να σκάβουν, αλλά οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες. Το χιόνι, με την πάροδο των ωρών, έχει μετατραπεί σε πολύ σκληρό πάγο. Δημιουργείται, ουσιαστικά ένα τείχος το οποίο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να σπάσει.

Δύο άνδρες, οι μοναδικοί που διασώθηκαν καθώς βρίσκονταν έξω από το κτίριο τη στιγμή που η χιονοστιβάδα «χτύπησε» το ξενοδοχείο , μεταφέρθηκαν με συμπτώματα υποθερμίας στο νοσοκομείο.

«Είμαι ζωντανός γιατί πήγα να πάρω κάτι από το αμάξι μου», δήλωσε ο ένας εκ των δύο ανδρών.

«Περίπου 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επισκέπτες και εργαζόμενοι του ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο στη Φαρίντολα, αγνοούνται», είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.

Εκατόν τριάντα διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο, και η επιχείρηση αναμένεται να συνεχισθεί και κατά την διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πόλης Πεσκάρα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Δεν έχουν ακόμη σταλεί κλήσεις σε απολογία, αλλά οι δικαστικοί αναμένεται να βασισθούν, σε μεγάλο βαθμό, στις μαρτυρίες συγγενών των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Τετάρτης, γύρω στις τρεις τους είπαν ότι ήθελαν να φύγουν από το ξενοδοχείο μαζί με τους τουρίστες , λόγω των σεισμών και της κακοκαιρίας. Κανείς, όμως, δεν έστειλε έγκαιρα εκχιονιστικό μηχάνημα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος.

Ιταλία – χιονοστιβάδα: Τέσσερις νεκροί έχουν ανασυρθεί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες-1

Από τη χιονοστιβάδα κατέρρευσε μέρος του τετραώροφου κτιρίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ενώ σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης το ξενοδοχείο μετακινήθηκε κατά δέκα μέτρα.

Οι ειδικοί  θεωρούν ότι η τραγωδία δεν προκλήθηκε μόνον από χιονοστιβάδα, αλλά και από κατολίσθηση που μπορεί να οφείλεται στους αλλεπάλληλους χθεσινούς σεισμούς. Η δομή του ξενοδοχείου κατέρρευσε εξαιτίας του χιονιού, αλλά όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, το χιόνι, κατά την βίαιη πτώση του, παρέσυρε πετρώματα και πολλούς κορμούς δέντρων

Ιταλία – χιονοστιβάδα: Τέσσερις νεκροί έχουν ανασυρθεί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες-2

 

Λόγω των αποκλεισμένων δρόμων στην περιοχή, οι πρώτοι διασώστες έφτασαν στις πέντε και μισή τα ξημερώματα, ενώ αρκετοί έφτασαν στην περιοχή με ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Ιταλία – χιονοστιβάδα: Τέσσερις νεκροί έχουν ανασυρθεί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες-3
Ιταλία – χιονοστιβάδα: Τέσσερις νεκροί έχουν ανασυρθεί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες-4

Σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πυροσβεστική είναι ορατοί μόνο ο τελευταίος όροφος του κτιρίου και η στέγη, καθώς το υπόλοιπο μέρος του ξενοδοχείου έχει καλυφθεί από το χιόνι.

Ιταλία – χιονοστιβάδα: Τέσσερις νεκροί έχουν ανασυρθεί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες-5

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ένας άνδρας 82 ετών σκοτώθηκε χθες όταν το χιόνι σε συνδυασμό με έναν από τους σεισμούς προκάλεσαν την κατάρρευση της στέγης ενός γεωργικού κτίσματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Τέσσερις σεισμοί 5,2 βαθμών και ισχυρότεροι σημειώθηκαν κοντά στην κωμόπολη Αμάτριτσε, περίπου 100 χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης, σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Μεγάλο μέρος της περιοχής είχε εγκαταλειφθεί μετά τους περσινούς σεισμούς.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν.

«Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ», είπε ο Τζεντιλόνι από το Βερολίνο. Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, είπε η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Μερικές περιοχές δεν έχουν ηλεκτρισμό λόγω του χιονιού, οπότε δεν λειτουργούν ούτε τα κινητά», είπε ο Σάντε Στραγκόνι, δήμαρχος της Ακουασάντα Τέρμε, μιας πόλης όπου σκοτώθηκαν 300 άτομα στις 24 Αυγούστου από σεισμό.

«Το χιόνι έχει δύο μέτρα ύψος σε μερικές περιοχές», τόνισε στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTG 24.

Στη Ρώμη, σείστηκαν κτίρια και διακόπηκε η λειτουργία στο μετρό της πόλης για αρκετές ώρες. Τα σχολεία έκλεισαν και τα μουσεία ζήτησαν από επισκέπτες να φύγουν.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είπε ότι οι τρεις ισχυρότεροι σεισμοί – μεγέθους 5,3, 5,7 και 5,6 βαθμών – σημειώθηκαν σε διάστημα μιάς ώρας, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (ΕΙΓΗ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος παρόμοιου σεισμού στην περιοχή είναι υψηλός. Συνολικά, υπήρξαν 10 σεισμοί άνω των 4,0 βαθμών μέσα σε ακτίνα 10 χλμ γύρω από το Αμάτριτσε – το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς του περασμένου Αυγούστου – καθώς και δεκάδες μετασεισμοί.

Το καμπαναριό της εκκλησίας Σαντ' Αγκοστίνο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές πέρσι, κατέρρευσε.

Ο σεισμός της 24ης Αυγούστου 2016 κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ η περιοχή έχει υποστεί πάνω από 45.000 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και ένας σεισμός 6,6 βαθμών τον Οκτώβριο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ιταλία τα τελευταία 36 χρόνια.

Οι σεισμοί του 2016 άλλαξαν την μορφολογία του εδάφους σε πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατεβάζοντας την υψομετρική στάθμη ορισμένων περιοχών γύρω από το επίκεντρο του σεισμού μέχρι και 70 εκατοστά, σύμφωνα με το ΕΙΓΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή