«Δηλητήριο» Μαξίμου για Τόμσεν

«Δηλητήριο» Μαξίμου για Τόμσεν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δηκτικό τρόπο σχολιάζουν κύκλοι της κυβέρνησης την εκτίμηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ότι θα χρειαστούν 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στην Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα.

Μάλιστα το Μαξίμου κάνει αναφορά και στις λανθασμένες εκτιμήσεις που είχε κάνει ο Τόμσεν και κατά το παρελθόν, όπως όταν προέβλεπε ανάπτυξη και αντί αυτού υπήρξε ύφεση 9%.

Ειδικότερα, οι κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν: «Του ευχόμαστε να συνεχίσει τις "επιτυχημένες" προβλέψεις». «Κι αν θέλει, ας γράψει κι ένα μπλογκ», προσθέτουν στο ίδιο ύφος.

Είχε προηγηθεί η εκτίμηση του Πολ Τόμσεν στη διάρκεια ομιλίας του κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Europe's Growth Challenge» του οικονομολόγου Άντερς Άσλουντ, ότι θα χρειαστούν 21 χρόνια, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να ρίξει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα. Ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης λέγοντας πως η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι, ώστε να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007.

Σημείωσε πως σε αυτές τις χώρες, η διαρθρωτική ανεργία είναι υψηλή, ο πληθωρισμός χαμηλός και το χρέος αυξημένο.

Για την ανεργία στην Ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν είπε ότι, βάσει εκτιμήσεων του ΔΝΤ, ανέρχεται σε περίπου 10%, με τη διαρθρωτική ανεργία να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8%.

Σε ερώτηση για τη λιτότητα, υποστήριξε ότι δεν είναι το πρόβλημα αυτό στην Ευρώπη, για να προσθέσει ότι έχει κάνει πολλή πρόοδο και σε μεταρρυθμίσεις και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.

Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή