Δ. Aβραμόπουλος: Μια μεταβατική περίοδος στα νησιά

Δ. Aβραμόπουλος: Μια μεταβατική περίοδος στα νησιά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετακίνητοι στην ενιαία γραμμή που έχουν αποφασίσει να τηρήσουν για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου παραμένουν οι πέντε δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω, ακόμα και μετά την επίσκεψη χθες του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Λέσβο. Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος έδωσε το στίγμα της θέσης της Ε.Ε. για το ζήτημα, αποκαλώντας τη Μόρια «πρότυπο καταυλισμό» και ξεκαθαρίζοντας ότι η αποσυμφόρηση θα υλοποιηθεί μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής όσων έχουν σχεδιαστεί. Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τους ανθρώπους που παρέμειναν στις σκηνές μέσα στο χιόνι μίλησε για «απρόσμενη κακοκαιρία» και σε «εικόνες που σε μεγάλο βαθμό αδίκησαν τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται στη Λέσβο». Εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός προς τους δημάρχους και τους κατοίκους, τονίζοντας αρκετές φορές ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Είναι μια μεταβατική περίοδος και όλοι πρέπει να δείξουμε ανοχή και αντοχή και το κυριότερο να λειτουργούν αποτελεσματικότερα τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί», τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας είναι καθοριστική σε συνδυασμό με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών.

«Οι άνθρωποι που πήραν την απόφαση να περάσουν θάλασσες, φωτιές, πολέμους και καταστροφές είναι εκείνοι που δικαιούνται την προστασία που τους αναλογεί. Εκείνοι που παράτυπα και παράνομα έχουν περάσει τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να γυρίσουν πίσω. Αυτά είναι ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνουμε σήμερα». Ο επίτροπος επισκέφθηκε τη Λέσβο συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Φιλίπ ντε Μπροέρ, διευθυντή της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και τον Μάρτιν Βερβέ, συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. και Τουρκίας. Υπογράμμισε τη στήριξη της Ε.Ε. και τη συνεισφορά της και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, προσθέτοντας «είμαστε εδώ για να στείλουμε μήνυμα προς την Ευρώπη και κυρίως προς την τοπική κοινωνία ότι υπάρχει συλλογική προσπάθεια. Δεν είναι μόνη της η Λέσβος, ούτε η Χίος ή η Κως».

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου ουσιαστική και «όχι δημόσιες σχέσεις». Επιχειρώντας μάλιστα να αποκωδικοποιήσει τα λεγόμενά του, επανέλαβε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για τη δημιουργία επιπλέον προσωρινών κλειστών και ανοιχτών χώρων στα νησιά.

Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να συναντηθεί με την ομάδα των πέντε δημάρχων αύριο το πρωί, προκειμένου να τους ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών που μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2017, 691 άτομα έφθασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή