Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια σε σχολείο του Περάματος

Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια σε σχολείο του Περάματος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Εισαγγελία Πειραιά αναμένεται να αποσταλεί για αξιολόγηση ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά για τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες στο Α΄ Δημοτικό Νέου Ικονίου στο Πέραμα από ομάδα μελών της Χ.Α. Η αφορμή δόθηκε από την απόφαση απογευματινής φοίτησης στο σχολείο 25 προσφυγόπουλων από τον καταυλισμό του Σχιστού. Η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά αναμένεται να λάβει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι κατήγγειλαν προπηλακισμούς και αδράνεια των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σχολείο. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν μαθητές που φοιτούν στο ολοήμερο σχολείο και είδαν τους δασκάλους τους να δέχονται βιαιοπραγίες από μέλη της Χ.Α. Το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων θα εξεταζόταν χθες στο δημοτικό συμβούλιο Περάματος, ενώ τα εν λόγω παιδιά έχουν ήδη παρακολουθήσει μαθήματα από εθελοντές στον καταυλισμό, ενώ δρομολογείται και ο εμβολιασμός τους. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ηγετική παρουσία στην εισβολή των μελών της Χ.Α. του υποδίκου βουλευτή Γιάννη Λαγού, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χ.Α. (που επιχειρεί να εμφανίσει φιλήσυχο προφίλ) ο Γ. Λαγός λέει πως, «εάν εμείς δεν είχαμε ενημερώσει κάποιους γονείς, δεν θα το ήξερε κανείς αυτό που γίνεται σήμερα εδώ»… Καταρρίπτεται, δηλαδή, το επιχείρημα της οργάνωσης πως «μας κάλεσαν οι γονείς»…

Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τον αποτροπιασμό της, εξέδωσε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Η ΔΟΕ τονίζει ότι η ομάδα «εισέβαλε στην αυλή γρονθοκοπώντας, κλωτσώντας και προπηλακίζοντας με χυδαίες και φασιστικές εκφράσεις εκπαιδευτικούς και γονείς, μπροστά στα αδιάφορα βλέμματα των ελάχιστων αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Το προχθεσινό περιστατικό ανέδειξε εκ νέου τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η περίοδος κατά την οποία η Χ.Α. είχε περιορίσει τη «δράση» της, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δολοφονία Φύσσα, έχει φθάσει στο τέλος. Οι τοπικές οργανώσεις της Χ.Α. δραστηριοποιούνται ξανά, με επίκεντρο την εναντίωση σε πρόσφυγες και μετανάστες και κραυγές για «ισλαμοποίηση της Ελλάδας». Η κινητοποίηση λαμβάνει δύο μορφές: Αφενός, την προσπάθεια να ξαναβγούν μαζικά στους δρόμους, για να «ανακαταλάβουν» γειτονιές. Προχθές ομάδα περίπου 30 μαυροντυμένων ανδρών πραγματοποίησε «μεγάλη εθνικιστική δράση» στην Καλλιθέα (όπως παρουσιάζει η ιστοσελίδα της Χ.Α.) μοιράζοντας φυλλάδια. Προ 10ημέρου κινήθηκε μηχανοκίνητη ομάδα (π.χ. Γαλάτσι) που έριχνε τρικάκια, τα οποία καλούσαν σε …Εθνική Αντίσταση. Στο άμεσο μέλλον πραγματοποιούν εκδηλώσεις με το «πόρισμα της Χρυσής Αυγής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων – ΜΜΕ», ενώ πλησιάζει η παραδοσιακά μεγαλύτερη εκδήλωση της Χ.Α. για τα Ιμια, στις 28/1, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία στη Μεσογείων.

Η δεύτερη μορφή παρέμβασης γίνεται μέσω «επιτροπών» και «αγανακτισμένων κατοίκων», που διαμαρτύρονται για τους πρόσφυγες και όλως τυχαίως καλούν βουλευτές της Χ.Α. (όπως στα Σεπόλια τον Ηλ. Κασιδιάρη). Σημειώνεται επίσης η υποστήριξη της Χ.Α. στην «κατάληψη» του χώρου που θα ανεγερθεί τέμενος στον Ελαιώνα, αλλά και η τραμπούκικη εισβολή βουλευτών και μελών της ναζιστικής οργάνωσης σε εκδήλωση για τις μειονότητες στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (12 Δεκεμβρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή