Η Βουλγαρία απειλεί με αντίποινα αν στηθούν μπλόκα

Η Βουλγαρία απειλεί με αντίποινα αν στηθούν μπλόκα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σκηνικό έντασης στήνεται στα βόρεια σύνορα ενόψει των κινητοποιήσεων των Ελλήνων αγροτών και του ενδεχομένου αποκλεισμού των διαβάσεων στη μεθόριο με τη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι μεταφορείς απειλούν με αντίποινα αποκλείοντας τη μεταφορά ελληνικών προϊόντων και πρώτων υλών για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα τους, ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση κάλεσε επισήμως την ελληνική να λάβει μέτρα ώστε να αποτραπούν τα μπλόκα.

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από την Ελλάδα, ότι οι επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις δεν αποκλείεται να συμπεριλάβουν και τον αποκλεισμό των συνόρων, προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς εκτιμάται αρμοδίως ότι θα προκληθεί ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, με τη Σόφια να αναδεικνύει το ζήτημα στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων.

Επ’ αυτού η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα φέρεται από τα ΜΜΕ της Σόφια να έχει αποστείλει επίσημη επιστολή στον Ελληνα ομόλογό της Νίκο Τόσκα, στην οποία υπενθυμίζει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας συμφωνήθηκε η λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. «Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Διεθνών Μεταφορέων αποφάσισε ότι εάν οι Ελληνες αγρότες προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των συνοριακών σταθμών με τη Βουλγαρία, θα καλέσουμε όλες τις εταιρείες οδικών μεταφορών να ενεργήσουμε έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε την είσοδο στη Βουλγαρία ούτε ενός κιλού ελληνικών αγροτικών προϊόντων», δήλωσε σε τηλεόραση της Σόφιας ο Γιορντάν Αραμπατζίεφ, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης. Ο ίδιος υπενθύμισε τις υποσχέσεις που έδωσε πέρυσι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι δεν θα επαναληφθεί η κατάσταση με τους αποκλεισμούς των μεθοριακών σταθμών.

Με βάση τους βουλγαρικούς υπολογισμούς, με αποκλεισμούς διάρκειας 20 ημερών, οι απώλειες για τις μεταφορικές επιχειρήσεις θα έφταναν τα 12 με 15 εκατομμύρια. «Χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν διάφορα υλικά από την Ελλάδα ή πωλούν τα προϊόντα τους εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που εξάγονται στη Νότια Ιταλία, επειδή οι σχετικές μεταφορές γίνονται επίσης μέσω της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συνδέσμου Βουλγαρικών Μεταφορικών Επιχειρήσεων Κρασιμίρ Λάλοφ.

Οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών έχουν ανακοινώσει ήδη ότι, σε περίπτωση που οι Ελληνες αγρότες προχωρήσουν σε μπλόκα στα σύνορα, οι ίδιοι θα αποκλείσουν τους οδικούς άξονες που εξυπηρετούν μέσω Βουλγαρίας το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας.

Τη μέθοδο των αντιποίνων είχαν εφαρμόσει πέρυσι όταν Ελληνες αγροτοσυνδικαλιστές είχαν καταλάβει τους μεθοριακούς σταθμούς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με την επίσημη Σόφια να διαμαρτύρεται στην Αθήνα αλλά και στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή