Η 24η Σεπτεμβρίου, πιθανή ημερομηνία γερμανικών εκλογών

Η 24η Σεπτεμβρίου, πιθανή ημερομηνία γερμανικών εκλογών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 24 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι θα διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, καθώς όπως δήλωσε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, το υπουργικό συμβούλιο πρότεινε στον Γερμανό πρόεδρο Γιόακιμ Γκάουκ τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο ίδιος παρότι πρέπει να πει την τελευταία λέξη, συνηθίζει να συμφωνεί με τις προτάσεις που του καταθέτει η κυβέρνηση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία στη γερμανική καγκελαρία, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια στις παρούσες συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κυρίως λόγω του κοινωνικού αντικτύπου της στάσης της κατά την προσφυγική κρίση, όταν άφησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να εισέλθουν στη χώρα.

Τα ζητήματα ενσωμάτωσης και ασφάλειας που προέκυψαν από τη στάση της έχουν μειώσει τη δημοτικότητά της, ενισχύοντας παράλληλα το αντιμεταναστευτικό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα περάσει το απαιτούμενο όριο του 5% και θα εισέλθει πρώτη φορά στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stern, το συντηρητικό μπλοκ, το οποίο αποτελούν οι Χριστιανοδημοκράτες και η Χριστιανική Κοινωνική Ενωση, λαμβάνει το 38% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 21% και η AfD με 11%. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής θα βρεθεί στο κέντρο της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς απασχολεί τους ψηφοφόρους περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Στο μεταξύ, την αποχαιρετιστήρια ομιλία του έδωσε χθες ο απερχόμενος Γερμανός πρόεδρος, Γιόακιμ Γκάουκ, στεκόμενος κυρίως στη σημασία μιας ανθεκτικής δημοκρατίας και μιας εύρωστης πολιτικής ασφαλείας για τη Γερμανία, ανέφερε με δημοσίευμά της η ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

Ο Γκάουκ χαρακτήρισε τη σημερινή Γερμανία «την καλύτερη και πιο δημοκρατική Γερμανία που είχαμε ποτέ», τονίζοντας όμως παράλληλα τους κινδύνους που επιφυλάσσει η εποχή μας για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τη Δύση γενικότερα, κάτι που καθιστά αναγκαία την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και την προφύλαξή της ακόμη και από τους ίδιους τους πολίτες της. Θεωρώντας ότι η διαχωριστική γραμμή της εποχής μας βρίσκεται στο δίπολο δημοκρατία – μη δημοκρατία, ο Γκάουκ τόνισε ότι «αυτοί που αγαπούν τη δημοκρατία θα την υπερασπιστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή