Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν τη Μέι

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν τη Μέι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση διέψευσαν χθες Ευρωπαίοι ηγέτες, που υπογράμμισαν ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους της συμφωνίας για Brexit.

«Η Βρετανία δεν θα μπορεί να επιλέγει κατά το δοκούν ποιους μεταναστευτικούς και εμπορικούς κανόνες επιθυμεί να διατηρήσει», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι η συμβιβαστική στάση της κ. Μέι στην ομιλία της την Τρίτη αποδεικνύει ότι η ενωμένη στάση της Ε.Ε. αποδίδει καρπούς.

«Η παραδοχή της κ. Μέι ότι δεν θα μπορέσει να διαρρήξει την αρχή της ελεύθερης διακίνησης φυσικών προσώπων και προϊόντων αποδεικνύει ότι η ενωμένη στάση των 27 κρατών-μελών γύρω από την ενιαία αγορά έκανε το Λονδίνο να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα», είπε ο κ. Τουσκ.

Από τη μεριά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δεσμεύθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η διαδικασία του Brexit να μην διχάσει την Ευρώπη.

Στο περιθώριο συνάντησης, που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στο Βερολίνο, η καγκελάριος είπε ότι η ομιλία της κ. Μέι την Τρίτη προσέφερε σαφέστερη εικόνα των επιδιώξεων του Λονδίνου. Ωστόσο, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα αρχίσει μόνο μετά την επίκληση του άρθρου 50 από το Λονδίνο. «Το ζητούμενο είναι η Ευρώπη να μην διχασθεί, κάτι το οποίο θα αποτρέψουμε μέσω εντατικών διπλωματικών επαφών», είπε η καγκελάριος.

Διαπραγμάτευση σε φιλικό κλίμα προέβλεψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επικοινώνησε με την Τερέζα Μέι, διαβεβαιώνοντάς την για τις φιλικές του προθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι οι συνομιλίες για το Brexit θα είναι «πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο κ. Γιούνκερ με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, οι δύο άνδρες διαβεβαίωσαν τη Βρετανία για τις καλές τους προθέσεις, με τον κ. Μουσκάτ να τονίζει ότι η ομιλία της κ. Μέι την Τρίτη δεν αποτελεί επ’ ουδενί «κήρυξη πολέμου».

Σε διόλου διπλωματικές δηλώσεις προέβη, όμως, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Αναφερόμενος σε σχόλιο συμβούλου του Γάλλου προέδρου Ολάντ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να αναμένει ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με την Ενωση, ο κ. Τζόνσον είπε: «Αν ο κ. Ολάντ επιθυμεί να ξυλοκοπεί όποιον αποπειράται να δραπετεύσει, όπως γινόταν στις ταινίες για στρατόπεδα αιχμαλώτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης». Σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει τη Βρετανία με εχθρική διάθεση.

Εν αναμονή της απόφασης

Στο μεταξύ, την Τρίτη θα ανακοινώσει την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, σχετικά με το αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς προηγούμενη έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κ. Μέι έχει πει ότι επιθυμεί να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας μέχρι τα τέλη Μαρτίου, χωρίς να αναζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση, χάρη σε νομοθέτημα, που ονομάζεται «βασιλικό προνόμιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή