Καθίζηση της ΑΕΚ, παρελθόν ο Μοράις

Καθίζηση της ΑΕΚ, παρελθόν ο Μοράις

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη αγωνιστική του 2ου γύρου ήταν και η τελευταία για τον Ζοζέ Μοράις στην ΑΕΚ, τέσσερις μήνες από την ημέρα που την ανέλαβε. Με απολογισμό μόλις 3 νίκες σε 11 αγώνες, ο Πορτογάλος τεχνικός πρόλαβε την απόλυση και μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό με 3 – 2 ανακοίνωσε την παραίτησή του, με την «Ενωση» να φέρεται πως συμφώνησε αργά χθες βράδυ με τον πρώην προπονητή της (2010 – 2011), τον Ισπανό Μανόλο Χιμένεθ, μέχρι το τέλος της περιόδου. Η παραίτηση του Μοράις ήταν το πιο σημαντικό γεγονός της 16ης αγωνιστικής, μαζί με τη νίκη του ΠΑΣ επί του Πανιωνίου με 1 – 0 που κράτησε πλέον μόνη 2η την Ξάνθη, νικήτρια με 3-1 επί του Ηρακλή. Την πιο εντυπωσιακή νίκη την πέτυχε η Κέρκυρα με 4 – 1 μέσα στο Περιστέρι, ενώ το ντέρμπι της «ουράς» Βέροια – Λάρισα τελείωσε ισόπαλο 1 – 1.

Υπό άλλες συνθήκες, το 0 – 0 του Ολυμπιακού με τον Αστέρα στην Τρίπολη θα ήταν το θέμα της ημέρας, αλλά η μεγάλη βαθμολογική διαφορά των «ερυθρόλευκων» τους βοηθά να απορροφήσουν ανώδυνα τη δεύτερη συνεχόμενη ισοπαλία τους, σε τρία σερί εκτός έδρας παιχνίδια. Ο Μπέντο παρέταξε νεανική ομάδα με τους Ανδρούτσο, Μανθάτη, Ρέτσο, Βιάνα στην ενδεκάδα και είδε τον Αστέρα να είναι πολύ απειλητικός σε έναν πολύ βαρύ αγωνιστικό χώρο, παρότι από το 60΄ έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μάσα για θέατρο. Ο (κορυφαίος) Λεάλι έκανε πέντε σπουδαίες επεμβάσεις, με τον Ντοναρούμα να απαντά με 2 – 3 δικές του καλές αποκρούσεις, κυρίως στο β΄ μέρος. Η πιο σημαντική ευκαιρία του Ολυμπιακού ήταν ένα άστοχο κοντινό σουτ του Καρντόσο στο 67΄, σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από 15λεπτη διακοπή στο ξεκίνημά του, λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος.

«Είμαι υποχρεωμένος, λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε, να δηλώσω ότι δεν θα συνεχίσω. Ισως μιλήσω αύριο με τον πρόεδρο, αλλά δεν θα βρίσκομαι στο αύριο της ομάδας», δήλωσε ο Μοράις μετά την εντυπωσιακή ανατροπή που πέτυχε ο Παναιτωλικός στο Αγρίνιο, γυρίζοντας σε 3 – 2 το 1 – 2 του ημιχρόνου, με μεγάλο πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Μάκο, σε ένα γήπεδο βούρκο. Ανατροπή είχε κάνει πρώτη η ΑΕΚ. Αν και βρέθηκε πίσω στο 12΄ με πέναλτι του Μαρκόσφκι σε ανατροπή του Πάουλο από τον Μπάρκα, τα γκολ του Αλμέιδα στο 23΄ και του εξαιρετικού Γαλανόπουλου στο 33΄ την έφεραν σε θέση οδηγού, αλλά με δύο γκολ του Μάκου στο 55΄ και το 83΄ (έπειτα από μεγάλο λάθος του «ήρωα» της Λεωφόρου, Μπάρκα), ο Παναιτωλικός αντέδρασε με νίκη στο πρώτο του ματς μετά την απόλυση του Μαντζουράκη, με υπηρεσιακό προπονητή τον Νταλακούρα.

Με ανατροπή κυριάρχησε και η Ξάνθη. Ο Ηρακλής προηγήθηκε με ένα υπέροχο γκολ του Πασά στο 10΄, αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 26΄ με πέναλτι του Γιουνές, που δόθηκε με πολλή αυστηρότητα από τον Αρετόπουλο σε μαρκάρισμα του Μοντέιρο στον Βασιλακάκη. Ο «Γηραιός» έχασε μεγάλη ευκαιρία σε τετ α τετ του Λουκίνα με τον Ζίβκοβιτς στο 60΄ και στην αντεπίθεση η Ξάνθη έκανε το 2 – 1 με τον Τριάδη. Η νίκη της σφραγίστηκε στο 71΄ από τον ασταμάτητο Γιουνές (12 γκολ στο πρωτάθλημα) και την απόκρουση του Ζίβκοβιτς σε πέναλτι του Λουκίνα στο 88΄. Οι άδειες εξέδρες (515 εισιτήρια) σχολιάστηκαν με αιχμηρό τρόπο από τον Χρήστο Πανόπουλο.

Η Ξάνθη είναι πλέον μόνη στη 2η θέση της βαθμολογίας, καθώς ο μέχρι χθες συγκάτοικός της Πανιώνιος ηττήθηκε 1 – 0 στα Γιάννενα, πρώτη φορά από το 1983 σε επίπεδο πρωταθλήματος! Το γκολ του Μιχαήλ κράτησε τον ΠΑΣ στην πρώτη πεντάδα, αλλά ο άθλιος αγωνιστικός χώρος προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση του Πανιωνίου που ζήτησε «να απαγορευτούν να γίνονται παιχνίδια σε τέτοιες συνθήκες και να αντιμετωπίζονται παίχτες και προπονητές σαν ζώα». Η Κέρκυρα έκανε σκόνη και θρύψαλα τον Ατρόμητο με 4 – 1 μέσα στο Περιστέρι, εκμεταλλευόμενη το γρήγορο γκολ του Επστάιν στο 4΄ και τις αποβολές του Κεϊτά στο 45΄ και του Γκουγκούδη στο 68΄. Το αυτογκόλ του Λαζαρίδη στο 64΄ και το γκολ του Ντουαλά στο 79΄ «τελείωσαν» το ματς, με τον Ατρόμητο να μειώνει στο 83΄ με τον Φυτανίδη και τον Γεωργακόπουλο να διαμορφώνει στο 87΄ το τελικό 1 – 4! Στη Βέροια, η Λάρισα ήταν καλύτερη στο α΄ ημίχρονο και προηγήθηκε με τον Ικάουνιεκς στο 45΄, αλλά η αντεπίθεση των γηπεδούχων τούς απέφερε ένα ωραίο γκολ με φάουλ του Σαρπόνγκ στο 69΄, με το τελικό 1 – 1 να κρατά ανοικτούς λογαριασμούς στην ουρά της βαθμολογίας. Ο Ντοντό υπέστη ρήξη πλαγίου συνδέσμου και μάλλον θα οδηγηθεί στο χειρουργείο.

Η 16η αγωνιστική κλείνει σήμερα με δύο αγώνες. Χωρίς σημαντικές απουσίες και τον νεοφερμένο Πρίγιοβιτς εκτός αποστολής μέχρι να είναι έτοιμος σε δέκα ημέρες, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Λεβαδειακό (17.15) στην Τούμπα, ενώ ο… μισός Παναθηναϊκός φιλοξενεί στη Λεωφόρο (19.30) τον Πλατανιά, με μόνο νέο πρόσωπο τον Ζέκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή