Κατάργηση οφσάιντ, παρατάσεων και πέναλτι μελετά η FIFA

Κατάργηση οφσάιντ, παρατάσεων και πέναλτι μελετά η FIFA

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση του οφσάιντ, αντικατάσταση της παράτασης και των πέναλτι με επιθέσεις των οκτώ δευτερολέπτων και δεκάλεπτες αποβολές είναι κάποιες από τις καινοτομίες που προτείνει για το ποδόσφαιρο του μέλλοντος ο τεχνικός διευθυντής της FIFA, Μάρκο φαν Μπάστεν.

Ετσι, με σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε χθες ο θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο αποτελεί στενό συνεργάτη του Τζάνι Ινφαντίνο στην ηγεσία της διεθνούς ομοσπονδίας, η FIFA «απλώνει δίχτυα» για να συγκεντρώσει αντιδράσεις σε μια σειρά ιδεών που ασφαλώς δεν είναι μόνο του κ. Φαν Μπάστεν. Τις σχετικές αποφάσεις δεν τις λαμβάνει ούτε ο κ. Φαν Μπάστεν ούτε καν η FIFA, αλλά η διεθνής επιτροπή κανονισμών IFAΒ με συμμετοχή και της FIFA.

Πιο αξιοσημείωτη είναι η πρόταση για διαδικασία επιθέσεων οκτώ δευτερολέπτων όταν ένας αγώνας κυπέλλου είναι ισόπαλος στα 90 λεπτά. Πρόκειται για ιδέα που είχε εφαρμοστεί προ μερικών ετών στο αμερικανικό πρωτάθλημα (MLS).

Οπως o κ. Φαν Μπάστεν εξήγησε στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», θα πρόκειται για πέντε προσπάθειες για κάθε ομάδα. «Ο διαιτητής σφυρίζει και ο παίκτης που εκτελεί την επίθεση βρίσκεται 25 μέτρα από τον γκολκίπερ και έχει οκτώ δεύτερα να σουτάρει ή και να ντριμπλάρει τον γκολκίπερ για να πλασάρει. Ο τερματοφύλακας μπορεί να προχωρήσει από τη γραμμή, αλλά μόνο εντός της μεγάλης περιοχής, κι αν αποκρούσει την μπάλα η φάση σταματάει. Πρόκειται για κάτι πιο κοντά σε κανονική φάση αγώνα». Επίσης προτείνει να καταργηθεί το οφσάιντ, «που περιορίζει το θέαμα του ποδοσφαίρου και το κάνει να μοιάζει περισσότερο με χάντμπολ, με εννιά ή δέκα παίκτες στη γραμμή του τέρματος», να καθιερωθεί η πορτοκαλιά κάρτα που θα ισοδυναμεί με 10λεπτη αποβολή ύστερα από πέντε σκληρά μαρκαρίσματα (που δεν είναι όμως για κόκκινη) και να χωριστεί κάθε ημίχρονο σε δύο περιόδους –όπως το μπάσκετ– ώστε να έχει ο προπονητής τη δυνατότητα να μιλήσει τρεις φορές στους παίκτες του κατά τον αγώνα.

Σε συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο βετεράνος Ολλανδός άσος προτείνει ακόμη τον περιορισμό των φιλικών αγώνων των συλλόγων «που γίνονται μόνο για τα χρήματα», ώστε να παίζουν λιγότερα ματς τον χρόνο οι παίκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή