Μάχη με τον χρόνο για 95.000 εκκρεμείς συντάξεις στον ΕΦΚΑ

Μάχη με τον χρόνο για 95.000 εκκρεμείς συντάξεις στον ΕΦΚΑ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα δρόμου πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκειμένου, παράλληλα με τη διοικητική αλλά και ουσιαστική ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης και τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την έκδοση των περίπου 95.000 συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκκρεμούν.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα 859 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει ο ΕΦΚΑ ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, περιγράφεται αναλυτικά σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι η αποπληρωμή των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα αποπληρωμής θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της επιχορήγησης.

Σε κάθε περίπτωση μάλιστα, αναφέρει η απόφαση, το πρόγραμμα της πρόσθετης επιχορήγησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Αν προκύψουν υπόλοιπα από την επιχορήγηση που δεν θα αξιοποιηθούν για την εξόφληση οφειλόμενων αναδρομικών ποσών, θα πρέπει να επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) το αργότερο ένα μήνα μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2017. Συνολικά, όπως έχει δημοσιεύσει επισήμως το υπουργείο Εργασίας, οι κύριες συντάξεις σε αναμονή (η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει και τα 3 χρόνια) ανέρχονται σε 95.000 και, βάσει του σχεδιασμού, κάθε μήνα θα αποπληρώνονται συντάξεις και αναδρομικά για περίπου 9.000 αιτήσεις.

Οπως, μάλιστα, ορίζεται ρητά στην ΚΥΑ, το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αποστέλλει στη διεύθυνση προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης αναλυτικά στοιχεία με τις μηνιαίες επιχορηγήσεις για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή