Φερχόφσταντ: «Οι ημέρες της Ευρώπης “α λα καρτ” έχουν παρέλθει»

Φερχόφσταντ: «Οι ημέρες της Ευρώπης “α λα καρτ” έχουν παρέλθει»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή απάντηση από τον Γκι Φερχόφσταντ, εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, στην προχθεσινή ομιλία της Βρετανής πρωθυπουργου.

 «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο και για την Ευρώπη και για τη Βρετανία. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: οι ημέρες της “επιλεκτικής” Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρώπης “α λα καρτ” έχουν παρέλθει», ανέφερε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι μία αυταπάτη να πιστεύει κανείς πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να φύγει μεν από την Ένωση, αλλά να κρατήσει τα πιο συμφέροντα τμήματα αυτής, όπως για παράδειγμα η έλλειψη φορολόγησης εντός της ενιαίας αγοράς, χωρίς όμως την παράλληλη αποδοχή των δεσμεύσεων που τη συνοδεύουν», σχολιάζει στη συνέχεια ο Φερχόφσταντ σε κείμενό του.

Ο Φερχόφσαντ τόνισε τη σημασία εξεύρεσης μίας αμοιβαία επωφελούς λύσης, ενώ επανέλαβε πως Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. πρέπει να συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά σε νευραλγικούς τομείς όπως η μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Όπως είπε η κ. Μέι, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ε.Ε., όχι την Ευρώπη».

Παράλληλα, ανέφερε πως κύρια προτεραιότητα και των δύο πλευρών θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Αιχμές και κατά του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον άφησε ο Φερχόφσταντ, απαντώντας στα σχόλιά του σχετικά με τον Φρανσουά Ολάντ. «Ο κ. Τζόνσον υπονόησε προχθες πως ο κ. Ολάντ προσπαθεί να δρομολογήσει κάποια τιμωρία κατά της Βρετανίας. Κανείς στην Ευρώπη δεν προσπαθεί να τιμωρήσει ούτε τη Βρετανία, ούτε τους Βρετανούς», ανέφερε.

Aπάντηση από Γαλλία

Η Γαλλία δεν έχει την πρόθεση να «τιμωρήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό, στον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν θα έχει “cherry picking”», δήλωσε ο Ερό στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει μια Ευρώπη α λα καρτ για τους Βρετανούς.

«Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι αυτή η θέση της Γαλλίας», συνέχισε ο υπουργός, απαντώντας στον Τζόνσον ο οποίος δήλωσε χθες πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δεχθεί να «υποστεί σωφρονισμό».

Όταν γίνεται λόγος για «τιμωρία», «είναι προπέτασμα καπνού που επιτρέπει σε εκείνους που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στον λαό τους, γιατί βλέπουν πολύ καλά τις αρνητικές επιπτώσεις», απάντησε ο Ερό.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Τρίτη (προχθές) πως το Brexit θα σημάνει την έξοδο από την ενιαία αγορά και τάχθηκε υπέρ μιας «καθαρής και ξάστερης» ρήξης με την ΕΕ προκειμένου η Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή