Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για εγγυήσεις προς τράπεζες

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για εγγυήσεις προς τράπεζες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις σε σχέση με τη δεύτερη επιστολή των τραπεζών για το θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ έδωσε χθες η ΔΕΗ. Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εξετάζεται από τα εμπλεκόμενα μέρη ως εξασφάλιση του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ από τις ελληνικές τράπεζες η παροχή εταιρικών εγγυήσεων από την Ενεργειακή Συμμετοχών προς τις τράπεζες, καθώς στην εταιρεία θα μεταβιβάσει η ΔΕΗ το 51%. Σε περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές δεν επαρκούν να καλύψουν το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, θα εξεταστούν και άλλες εξασφαλίσεις, όπως η εκχώρηση απαιτήσεων πελατών. Διευκρινίζει, τέλος, ότι το ύψος του δανείου που έχει αιτηθεί προς τις τράπεζες ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο του υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολογιακού με τις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 1.476 εκατ. ευρώ στις 31/12/2016 και η λήξη του είναι τον Απρίλιο του 2019.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τη διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων για να προετοιμάσουν τις δύο πρώτες εισαγωγές στη νέα αγορά εταιρικών ομολόγων για το νέο οικονομικό έτος. Οπως πληροφορείται η στήλη, η πρώτη εισαγωγή θα αφορά έκδοση ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 250 εκατ. ευρώ και αφορά εισηγμένη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αναμένεται να ακολουθήσει και μία μικρότερη έκδοση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ που θα αφορά εισηγμένη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στόχος των εποπτικών αρχών είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο εισαγωγές εταιρικών ομολόγων μέχρι

τον Μάρτιο.

Ακριβότερες προμήθειες

Αυξημένο θα είναι το κόστος λειτουργίας φέτος στα ξενοδοχεία μεταξύ άλλων και λόγω των πρόσφατων επιβαρύνσεων στα καύσιμα που έχουν μετακυλισθεί στις τιμές των προμηθειών τους. To κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τις μονάδες με παροχές υπηρεσιών all inclusive που έχουν κλειδωμένες τιμές βάσει των υπογεγραμμένων από πέρυσι συμβολαίων με τους tour operators. Πέραν αυτών, το σύνολο της ξενοδοχειακής αγοράς αναμένει απαντήσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για το αν θα ισχύσει ή όχι το τέλος διανυκτέρευσης από την 1.1.2018. Και αυτό γιατί ήδη ασκούνται πιέσεις από ξένους tour operators για την υπογραφή συμβολαίων για τη σεζόν του 2018.

Συνάντηση ΕΣΕΕ – οικονομικού επιτελείου Ν.Δ.

Η φορολογία των επιχειρήσεων, η υποτονικότητα της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον κ. Χρ. Σταϊκούρα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, πάντως, είναι εάν στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα των Κυριακών, το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση το 2013 και το 2014 ανάμεσα στην ηγεσία της ΕΣΕΕ και την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Σύγχυση και παρερμηνείες για ηλεκτρονικές πληρωμές

Παρερμηνείες και σύγχυση έχει δημιουργήσει στους καταναλωτές η προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών χειρίζεται το θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών και το «χτίσιμο» του αφορολογήτου. Η αδυναμία του να εξηγήσει με απλά λόγια τους τρόπους ηλεκτρονικών πληρωμών βάσει των οποίων «χτίζεται» το αφορολόγητο είχε ως αποτέλεσμα διάφορες παρανοήσεις σε σχέση με τι θεωρείται ηλεκτρονική πληρωμή. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι πολλοί καταναλωτές ακύρωσαν την πάγια εντολή που είχαν κάνει για πληρωμή π.χ. της ΔΕΗ μέσω του λογαριασμού τους κάθε μήνα, προκειμένου να την πληρώσουν με κάρτα και να επωφεληθούν του αφορολογήτου. Οι ακυρώσεις, μάλιστα, δεκαπλασιάστηκαν στις αρχές της εβδομάδας και η ανακοίνωση της ΔΕΗ δεν βοήθησε πολύ την κατάσταση. Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν το αρμόδιο υπουργείο είχε φροντίσει να εκδώσει π.χ. ένα κατανοητό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή