ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντόνατ ψητά στο φούρνο με γλάσο κανέλας

Από τον Γρηγόρη Γαστεράτο

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ντόνατ, Γλυκά, Γιαούρτι, Συνταγές, Ζάχαρη και Αλεύρι

Μεγάλη πέραση έχουν τον τελευταίο καιρό, εξ ου και άπειρα εξειδικευμένα μαγαζιά ξεφυτρώνουν στις γειτονιές. Εμείς σας προτείνουμε τις σπιτικές εκδοχές τους, ώστε να είστε σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνετε.

Προετοιμασία: 25΄, Αναμονή: 1½ - 2 ώρες Ψήσιμο: 30΄ - 35΄

Υλικά (για περίπου 8 - 10 μερίδες)

Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό + λίγο για πασπάλισμα
  • 1½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
  • 100 γρ. γιαούρτι αγελάδος (όχι στραγγιστό), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, χλιαρό
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι


Για το γλάσο

  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες


Διαδικασία

Ζύμη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά. Αν δεν διαθέτουμε μίξερ με γάντζο, ζυμώνουμε με τα χέρια για 10 λεπτά. Αφού ζυμώσουμε λίγο, αν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ ή στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με λίγο αλεύρι και ακουμπάμε πάνω τη ζύμη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Κόβουμε με στρογγυλό κουπάτ δίσκους από τη ζύμη και με ένα μικρότερο κόβουμε έναν κύκλο στο κέντρο κάθε δίσκου.

Τοποθετούμε τους δίσκους σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον.   

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Ψήνουμε τα ντόνατ για 15 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν.  

Γλάσο

Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη όλα μαζί τα υλικά. Αλείφουμε με το γλάσο τα ντόνατ όσο ακόμα είναι ζεστά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ