Ματιές στον κόσμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To σπίτι του 21ου αιώνα

ΚΟΛΩΝΙΑ

Οι εικόνες που έρχονται από τη διεθνή έκθεση ντιζάιν και επίπλωσης στην Κολωνία (IMM Cologne) θυμίζουν εκείνες τις μελλοντολογικές εικόνες της δεκαετίας του ’60, όταν η πίστη στο αύριο ήταν κυρίαρχη. Σήμερα, απουσιάζει μεν, εκείνη η αισιοδοξία, αλλά περισσεύει η φαντασία και η ανάγκη σύνδεσης της ομορφιάς και της χρηστικότητας. Είναι η σημαντικότερη έκθεση για σχεδιασμό επίπλων και συνεπώς είναι ο μεγάλος, διεθνής καθρέπτης των τάσεων για την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων σε όλο τον κόσμο. Στη φωτογραφία, ένα μοντέλο δοκιμάζει το κρεβάτι «Lovers Paradies» της Signet, ένα από τα πολλά παραδείγματα μιας νέας αισθητικής αντίληψης. Η μεγάλη αυτή έκθεση για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν των εσωτερικών χώρων (επίπλωσης, φωτισμού, υφασμάτων, αξεσουάρ) ολοκληρώνεται σήμερα, συνδέοντας την αγορά με τους σχεδιαστές. Περηφανεύεται δε, ότι παρουσιάζει τις τελευταίες τάσεις έτσι όπως επέλεξαν να τις δείξουν 1.100 εκθέτες από πενήντα χώρες.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα πορτρέτα του Σεζάν

Η Εθνική Πινακοθήκη Προσωπογραφιών του Λονδίνου (National Portrait Gallery) ανακοίνωσε πως θα οργανώσει μεγάλη έκθεση με θέμα τα πορτρέτα του Πολ Σεζάν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 26 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει πάνω από 50 προσωπογραφίες, οι οποίες συγκεντρώνονται για πρώτη φορά. Ορισμένα από τα έργα του Σεζάν θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη Βρετανία.

ΠΑΡΙΣΙ

Ενας «νέος» Λεονάρντο

Αυτό το σχέδιο  είναι μια νέα ανακάλυψη του γαλλικού οίκου δημοπρασιών Tajan και αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Απεικονίζει το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού και παρουσιάστηκε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης. Η αξία του υπολογίζεται περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Στη λίστα Codex Atlanticus, που ο ίδιος ο Λεονάρντο είχε συντάξει, αναφέρονται οκτώ Αγιοι Σεβαστιανοί.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Το «καλύτερο» σπίτι

Ενα σπίτι γνωστό ως η «Κιβωτός του Konieczny», καθώς είναι σχεδιασμένο από τον 48χρονο Πολωνό αρχιτέκτονα Robert Konieczny, ανακηρύχθηκε η καλύτερη ιδιωτική οικία για το 2017 από το βρετανικό περιοδικό Wallpaper. Το σπίτι είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά στο χωριό Μπρένα, στα όρη Beskid, στη νότια Πολωνία. Συνδυάζει την εικόνα του παραδοσιακού σπιτιού με τη σύγχρονη τεχνολογία.

ΑΤΛΑΝΤΑ

Μαθητές ενώπιον κάλλους

Ενα μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης, αντίγραφο του πρωτοτύπου από τον 1ο αιώνα μ.Χ., προκαλεί την περιέργεια και εξάπτει τη φαντασία των παιδιών στο μουσείο Michael C. Carlos στην Ατλάντα της Τζόρτζια στις ΗΠΑ. Το μουσείο, με παιδαγωγικό προσανατολισμό, ιδρύθηκε το 1919 και βρίσκεται στο κάμπους του πανεπιστημίου Emory. Φημίζεται, δε, για τις συλλογές του, που περιλαμβάνουν τέχνη και αντικείμενα από την αρχαία Αίγυπτο, την Εγγύς Ανατολή, τον ελληνορωμαϊκό κόσμο, καθώς και από την Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Αυτήν την περίοδο εκθέτει υλικό για τους πρώτους περιηγητές στην Ελλάδα.

ΒΑΛΕΤΑ

Το Φεστιβάλ Μπαρόκ της Μάλτας

Από τα πιο σημαντικά διεθνή γεγονότα της Μάλτας είναι το Φεστιβάλ Μπαρόκ, που φέτος ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου. Με επίκεντρο το εξαιρετικής ατμόσφαιρας Teatru Manoel (χτισμένο το 1731), αλλά και την Εθνική Βιβλιοθήκη (του 1766) και μια σειρά από μπαρόκ εκκλησίες, το Φεστιβάλ αξιοποιεί την παράδοση της χώρας και φέρνει κάθε χρόνο εκλεκτά σύνολα και ξεχωριστούς σολίστ, όπως ο βιολονίστας Nicolas Dautricourt, η πιανίστα Reiko Ichise, ο πιανίστας John Irving, η κιθαρίστα Johanna Beisteiner και πολλοί ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή