Μουσικές εξαίσιες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

HALLENBERG, ROUSSET

Farinelli

Aparte AP117

Πέρασαν περισσότερα από είκοσι χρόνια από τότε που ο κινηματογράφος έκανε γνωστό σε όλους τον Φαρινέλι, διασημότατο ευνούχο τραγουδιστή όπερας του μπαρόκ. Στην ταινία του Ζεράρ Κορμπιό είχε επινοηθεί μια τεχνητή φωνή, αποτέλεσμα συνένωσης των φωνών ενός κόντρα-τενόρου και μιας υψιφώνου, προκειμένου να αποδοθούν οι απίστευτες φωνητικές δυνατότητες που διέθετε. Σήμερα, η ανάπτυξη της τεχνικής τραγουδιού επιτρέπει σε ορισμένους καλλιτέχνες να ερμηνεύσουν το ρεπερτόριό του χωρίς εκπτώσεις. Ανάμεσά τους η Σουηδή μεσόφωνος Αν Χάλενμπεργκ δίνει εμπνευσμένες ερμηνείες, δεξιοτεχνικά συναρπαστικές και ερμηνευτικά συγκινητικές. Μαζί της τα όργανα εποχής των «Λυρικών ταλέντων» υπό τον Κριστόφ Ρουσέ, ο οποίος είχε επίσης τη μουσική ευθύνη της ταινίας του Κορμπιό.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΠΟΠ

FLAMING LIPS

Oczy Mlody

Warner Bros

Οι Flaming Lips συνεχίζουν απτόητοι την αμέριμνη περιπλάνησή τους σε κάποιο μακρινό ψυχεδελικό σύμπαν. Ο ιδιοφυής φρόντμαν Wayne Coyne και η παρέα του, αφήνοντας πίσω τον δυστοπικό πλανήτη του δίσκου «Terror» (2013), ταξιδεύουν πλέον σε πολύχρωμα μονοπάτια. Ο νέος τους δίσκος «Oczy Mlody» είναι φωτεινός. Κρατάει τους τόνους χαμηλά, σε ambient επίπεδα. Και βέβαια, λίγο ιδιόμορφος με αυτόν τον ποπ φουτουρισμό που τον διακατέχει. Εχει στιγμές παραμυθένιες («The Castle»), άλλες γλυκόπικρα γοητευτικές («Sunrise», «How?? ») και κάποιες μηχανικές, θαρρείς και προέρχονται από το σάουντρακ μιας ταινίας sci-fi («We a Famly»). Ανθρώπινα και ρομποτικά συναισθήματα συνυπάρχουν αρμονικά.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το τέλειο έγκλημα

Cantini

Θα μπορούσε να είναι θέμα μελέτης ενός εγκληματολόγου. Ομως, στο στούντιο αυτού του ταλαντούχου τραγουδοποιού τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει γυναίκες έγιναν ένας κύκλος τραγουδιών με μουσικότητα, ευρηματικότητα και χιούμορ. Παρέα με τις νέες τραγουδίστριες Νεφέλη Φασουλή, Μαντώ Παναγιωτάκη και Ειρήνη Τουμπάκη, καθώς και με τον πολυτάλαντο Αγγελο Παπαδημητρίου, ο Καλαντζόπουλος μας παρουσιάζει τραγούδια και ορχηστρικά που ανατρέχουν με σημερινή ματιά σε παλιές αγάπες – στο ελαφρό τραγούδι, το σουίνγκ, το ροκ εντ ρολ. Και μας προσκαλεί να χορέψουμε σ’ εκείνο το σημείο της μεγάλης πίστας, όπου η σοβαρότητα φλερτάρει με χάρη με την ελαφρότητα.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

INDIE

SOFIA SARRI

Euphoria

Inner Ear Records

Δισκογραφικό ντεμπούτο για την ταλαντούχο Σοφία Σαρρή, η οποία δεν διστάζει να ρίξει στο μείγμα μια σειρά από (αντίρροπες πολλές φορές) μουσικές δυνάμεις και να ποντάρει στο άνισο, αλλά σίγουρα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Ο μάλλον παραπλανητικός τίτλος «Euphoria» στεγάζει την ελεύθερη ποιητική πρόζα, σε αγγλικά και ελληνικά, παρέα με ήχους που κινούνται από τις μέταλ καταβολές της Σαρρή και το ηλεκτρονικό «οπλοστάσιο» μέχρι την κρητική λύρα, κληρονομιά προφανώς της ιδιαίτερης πατρίδας της. Και αν όλα αυτά δεν είναι πάντα εφικτό να συνδυαστούν ιδανικά, καταδεικνύουν ωστόσο ένα ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα με πολλές προοπτικές· ειδικά σαν αυτές που φαίνονται στα «Still Universe», «The Moon» και «Fire».

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ

JUSTIN HURWITZ / VARIOUS ARTISTS

La La Land

(Original Motion Picture Soundtrack)

Interscope

Σε μια ταινία με τόσο έντονα στοιχεία μιούζικαλ όπως το «La La Land» η μουσική αυτονόητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο σκηνοθέτης Ντάμιεν Σαζέλ πετυχαίνει διάνα συνεργαζόμενος και πάλι με τον συνθέτη (και παλιό συμφοιτητή του) Τζάστιν Χέρβιτς. Ο Χέρβιτς δημιουργεί ένα μουσικό σύμπαν, που συμβάλλει απόλυτα στην επιτυχία της ταινίας. Κλείνει το μάτι στο «παλιό Χόλιγουντ», πότε με ανεβαστικούς τόνους και ομαδικά φωνητικά, άλλοτε με τις φωνές των πρωταγωνιστών να συνοδεύουν μελαγχολικές μελωδίες στο πιάνο. Το σάουντρακ με έκανε να ανυπομονώ για την ταινία πριν τη δω, και κάθε φορά που το ακούω πια είναι σαν να τη βλέπω ξανά μέσω αυτού. Ξεχωρίζουμε το επτάλεπτο «Epilogue», που συμπυκνώνει όλο τον δίσκο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή