Νέα πολύνεκρη τραγωδία σε Κεντρική Ιταλία

Νέα πολύνεκρη τραγωδία σε Κεντρική Ιταλία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία τεράστια χιονοστιβάδα, η οποία προκλήθηκε λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων στην περιοχή του Αμπρούτσο της Κεντρικής Ιταλίας, καταπλάκωσε ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να αγνοούνται οι 30 ένοικοι, που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τόνους χιονιού αλλά και από πέτρες. Το ξενοδοχείο ήταν χτισμένο στη σκιά του Γκραν Σάσο. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ανασυρθεί από την περιοχή του τραγικού δυστυχήματος τέσσερις σοροί.

Τίποτα στο τετραώροφο ξενοδοχείο «Ριγκοπιάνο», το οποίο βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από την παράκτια πόλη Πεσκάρα και σε ύψος 1.200 μέτρων, δεν θυμίζει το παρελθόν, αφού το μόνο που προβάλλει από το χιόνι είναι κάποια κομμάτια της οροφής και μια σειρά υαλοπινάκων. Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα της τραγωδίας υπήρχαν 30 άτομα, εκ των οποίων δύο παιδιά. Διασωθέντες είναι μόνο δύο άνδρες που την ώρα που χτύπησε η χιονοστιβάδα βρίσκονταν εκτός του κτιρίου.

«Το ξενοδοχείο έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί και φωνάζουμε προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν επιζώντες, αλλά δεν παίρνουμε καμία απάντηση και δεν ακούμε φωνές», λέει ο διασώστης Αντόνιο Κροτσέτα, μέλος της Αλπικής Ομάδας Διάσωσης που βρίσκεται επιτόπου. «Εξακολουθούμε να σκάβουμε και να αναζητούμε τους αγνοουμένους», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Οι διασώστες κατάφεραν να μπουν σε ένα χώρο που μοιάζει με το λόμπι του ξενοδοχείου, όπως έδειξαν οι τηλεοπτικές εικόνες, ακόμη και οι τοίχοι έχουν κατεδαφιστεί. Στρώματα και έπιπλα εντοπίστηκαν δεκάδες μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο. Στην περιοχή έχουν φθάσει και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για να βοηθήσουν στην ανεύρεση των αγνοουμένων. Ο Τζιανπιέρο Παρέτε, ένας εκ των δύο διασωθέντων, εξηγούσε στα μέλη των σωστικών συνεργείων ότι σώθηκε επειδή είχε βγει από το ξενοδοχείο για να πάρει ένα φάρμακο για τη γυναίκα του από το αυτοκίνητό του. Η σύζυγος του, όμως, και τα δύο παιδιά του ζεύγους εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα, τονίζοντας ότι η χώρα του έγινε έρμαιο μιας άνευ προηγουμένου σειράς σεισμών και έντονης χιονόπτωσης. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να αντικρούσει την έντονη κριτική που ακούγεται ζητώντας από τα μέλη των σωστικών συνεργείων να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται λόγω του πολύ χιονιού που έπεσε στην περιοχή του Γκραν Σάσο τις τελευταίες ημέρες. Σε κάποια σημεία το χιόνι φθάνει μέχρι τα πέντε μέτρα. Ολη τη νύχτα γίνονταν προσπάθειες διάνοιξης διαδρόμου, προκειμένου να φθάσουν τα σωστικά συνεργεία στον τόπο της τραγωδίας.

Οι πρώτοι διασώστες κατάφεραν να φθάσουν στην περιοχή στις 4.30 π.μ. (τοπική ώρα), ενώ μετά την ανατολή του Ηλίου ξεκίνησαν και οι υπερπτήσεις ελικοπτέρων. Στη γειτονική πόλη Πένε, 10 χλμ. από τον τόπο της τραγωδίας, δημιουργήθηκε στρατόπεδο βάσης για τους διασώστες.

Εκεί περιμέναν και τα ασθενοφόρα για να διακομίσουν τα θύματα στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ένοικοι του ξενοδοχείου επρόκειτο να το εγκαταλείψουν και περίμεναν να φθάσει στον τόπο εκχιονιστικό για να ανοίξει τον δρόμο, αλλά δεν πρόλαβαν. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη το ξενοδοχείο είχε αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες της πρόσφατης χιονόπτωσης με λεζάντα «Ονειρική Τρίτη. Το χιόνι μας δίνει εντυπωσιακές σκηνές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή