Πώς πέρασε την τελευταία του μέρα στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα – Το τηλεφώνημα στη Μέρκελ

Πώς πέρασε την τελευταία του μέρα στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα – Το τηλεφώνημα στη Μέρκελ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα αποχαιρετιστήριο τηλεφώνημα στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και ένα γράμμα προς τους υποστηρικτές του «έκλεισε» τα οκτώ χρόνια προεδρίας ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η τελευταία του ημέρα ως πρόεδρος των ΗΠΑ κύλησε μάλλον ήρεμα, καθώς δεν εμφανίστηκε καθόλου δημοσίως και δεν εξήλθε ούτε μια στιγμή από τον Λευκό Οίκο.

Και ενώ το προσωπικό που είχε απομείνει στον Λευκό Οίκο έβαζε σε κούτες τα πράγματά του, ο Μπαράκ και η Μισέλ επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την Αγκελα Μέρκελ, τον πιο στενό του σύμμαχο στην Ευρώπη.

«Με δεδομένα τα οκτώ χρόνια φιλίας και συνεργασίας, ο πρόεδρος σημείωσε ότι είναι πρέπον το τελευταίο του τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη να είναι με την καγκελάριο Μέρκελ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι Ομπάμα είπαν στην Μέρκελ ότι εκτιμούν «την πρoσωπική της φιλία» και τις προσπάθειές για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον αυτά τα οκτώ χρόνια. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι αναγκαία για να διασφαλισθεί ένας «σταθερός διαντλαντικός δεσμός» και μία «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, ο Ομπάμα ανέφερε «όταν η πρόοδος φαίνεται να είναι αργή οι Αμερικανοί θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε τη δύναμη ως πολίτες να αλλάξετε προς το καλύτερο το μέλλον της χώρας».

Πώς πέρασε την τελευταία του μέρα στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα – Το τηλεφώνημα στη Μέρκελ-1

Και πρόσθεσε πως «όλα όσα έμαθα στη διάρκεια της προεδρίας τα έμαθα από εσάς. Με κάνατε καλύτερο πρόεδρο και καλύτερο άνθρωπο».

Το εσωτερικό του Λευκού Οίκου και οι διάδρομοι της Δυτικής Πτέρυγας που κάποτε έσφιζαν από ζωή, ήταν πλέον άδειοι με ελάχιστα μέλη του προσωπικού να παραμένουν.

Πώς πέρασε την τελευταία του μέρα στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα – Το τηλεφώνημα στη Μέρκελ-2

Ακόμη και οι φωτογραφίες του Ομπάμα και της οικογένειάς του που επί χρόνια «στόλιζαν» τους τοίχους είχαν κατέβει, αφήνοντας μεγάλα λευκά κενά.

Πώς πέρασε την τελευταία του μέρα στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα – Το τηλεφώνημα στη Μέρκελ-3

Στη διάρκεια της ημέρας ο Ομπάμα είχε και την καθημερινή του ενημέρωση και γευμάτισε με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία Τραμπ ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί με ελικόπτερο στην αεροπορική βάση Andrews, όπου θα ευχαριστήσει το προσωπικό για τη συνεισφορά του. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει για τελευταία φορά με το προεδρικό αεροσκάφος στην Καλιφόρνια για ήσυχες οικογενειακές διακοπές.

Αφού ολοκληρώσει τις διακοπές της η οικογένεια Ομπάμα θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό θα παραμείνει εκεί μέχρι η νεότερη κόρη Σάσα να τελειώσει το σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή