Αναζητείται χρυσή λύση για τη «Μαρινόπουλος»

Αναζητείται χρυσή λύση για τη «Μαρινόπουλος»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρυσή τομή ανάμεσα σε μια λύση που δεν θα είναι νομικά έωλη για την απενεργοποίηση της διαλυτικής αίρεσης και ταυτόχρονα δεν θα προκαλεί νέα μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανάληψη του ελέγχου της «Μαρινόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης» αναζητούν οι δύο επιχειρήσεις και οι πιστώτριες τράπεζες. Ο χρόνος που περνάει στην περίπτωση αυτή δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Χθες, πάντως, προστέθηκε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της διάσωσης της «Μαρινόπουλος», ήτοι η θετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με λίγους «αστερίσκους», κάτι που ωστόσο αναμενόταν.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε ανάμεσα στα νομικά τμήματα των εμπλεκόμενων πλευρών εξετάστηκαν εκ νέου τα πιθανά σενάρια, με την Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο. Επί τάπητος βρίσκονται και εξωδικαστικές λύσεις, αν και διατυπώνονται ενστάσεις από κάποιες πλευρές σχετικά με το ρίσκο που αυτές εμπεριέχουν, αλλά και δικαστικές, οι οποίες, όμως, απαιτούν πολύ χρόνο και χρήμα. Η μερική τροποποίηση της συμφωνίας αποτελεί ένα από τα σενάρια, το ζήτημα όμως είναι πώς αυτή μπορεί να υλοποιηθεί αποφεύγοντας τον σκόπελο των γνωστών καθυστερήσεων στις δικαστικές αίθουσες. Στην περίπτωση της τροποποίησης της συμφωνίας δεν θα αλλάξουν μόνο οι ημερομηνίες –μετάθεση στην πραγματικότητα για λίγες ημέρες των καταληκτικών προθεσμιών ολοκλήρωσής της– αλλά κυρίως τα πρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνται για τη λειτουργία του δικτύου της «Μαρινόπουλος» μέχρι την πλήρη μεταβίβασή της στη «Σκλαβενίτης». Στην ουσία αναζητείται μίια ακόμη ενδιάμεση χρηματοδότηση, πέραν των 80 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2016, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η νέα καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Ο νέος απώτερος χρονικός στόχος που τίθεται ατύπως είναι η περίοδος πριν από το Πάσχα. Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι εάν η «Σκλαβενίτης» είναι πλέον «με τη βούλα» η ιδιοκτήτρια εταιρεία της «Μαρινόπουλος», θα έχουν γεμίσει με προϊόντα τα ράφια όλων των καταστημάτων και πλέον θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους καταναλωτές στην καλή για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ περίοδο του Πάσχα. Αν και η πλευρά «Σκλαβενίτη» εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχιστεί η προσπάθεια για υλοποίηση της αρχικής συμφωνίας, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση νέας καθυστέρησης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αναλάβει τελικά ο νέος επενδυτής μικρότερο μέρος της «Μαρινόπουλος».

Χθες, εξάλλου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) δημοσιοποίησε τα βασικά σημεία της εισήγησής της για την συγκέντρωση «Μαρινόπουλου» – «Σκλαβενίτη», εισήγηση η οποία θα εξεταστεί από την ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2016. Η εισήγηση της Ε.Α., με την οποία επιβεβαιώνονται σχετικά ρεπορτάζ της «Κ», προβλέπει τα εξής: α) Την εκποίηση καταστημάτων στους νομούς Αττικής, Λασιθίου και Ηρακλείου (19 στην Αττική, 2 στο Ηράκλειο και 1 στο Λασίθι), όπου εμφανίζεται οριζόντια αλληλεπικάλυψη δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο ομίλων και συγκριτικά υψηλό αθροιστικό μερίδιο αγοράς σε τοπικό επίπεδο και β) τη διατήρηση συγκεκριμένων προμηθευτών είτε κοινών είτε τοπικών του ομίλου Μαρινόπουλος, για χρονική περίοδο τριών ετών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα καταστήματα που πρέπει να εκποιηθούν ανήκουν τόσο στο δίκτυο της «Μαρινόπουλος» όσο και στο δίκτυο της «Σκλαβενίτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή