Πορείες γυναικών από Ουάσιγκτον έως Μαδαγασκάρη

Πορείες γυναικών από Ουάσιγκτον έως Μαδαγασκάρη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι σημερινές πολύμορφες κινητοποιήσεις στην Ουάσιγκτον, μέσω των οποίων δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να εναντιωθούν στην ορκωμοσία του Τραμπ, θα γίνουν ακόμη μαζικότερες αύριο, ημέρα της Πορείας Γυναικών. Πάνω από 1 εκατ. γυναίκες και άνδρες αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους δεκάδων πόλεων στις ΗΠΑ και σε όλο τον πλανήτη, διαμαρτυρόμενες κατά του σεξισμού και υπέρ των πολιτικών, ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων που κινδυνεύουν στην εποχή Τραμπ.

Σήμερα αναμένεται σειρά ειρηνικών διαδηλώσεων, με ομιλητή μεταξύ άλλων τον διάσημο σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, αλλά και προσπάθειες να παραλύσει η αμερικανική πρωτεύουσα με δράσεις πολιτικής ανυπακοής, όπως αυτές που είχαν οργανωθεί τελευταία φορά κατά τη δεύτερη ορκωμοσία του Τζορτζ Μπους, το 2005. Κάποιες από τις κινητοποιήσεις είχαν εξαγγελθεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. «Τι θα άλλαζε στις κινητοποιήσεις σας αν πρόεδρος ορκιζόταν η Χίλαρι Κλίντον;», ρωτήθηκε ένας εκ των οργανωτών. «Θα είχαμε λιγότερο κόσμο», απάντησε.

Η Πορεία των Γυναικών, το πιθανότερο είναι ότι απλά δεν θα συνέβαινε, ή τουλάχιστον δεν θα είχε χαρακτήρα οργισμένης καταγγελίας. Θρυλείται ότι η ιδέα ξεκίνησε από ανάρτηση γιαγιάς από τη Χαβάη στο Facebook. Οπως και να έχει, δεκάδες οργανώσεις έχουν συμπράξει για την κινητοποίηση και τα ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονται δεν είναι αμιγώς «γυναικεία» αλλά πολύ ευρύτερα.

Οι διοργανώτριες μετέτρεψαν το πλέξιμο σε ανατρεπτική τέχνη, πλέκοντας μαζικά σκούφους με ροζ αυτιά γάτας, που αναμένεται να φορεθούν κατά κόρον αύριο. Πρόκειται για λογοπαίγνιο με τη λέξη pussy, που αναφέρεται ταυτόχρονα στη γάτα και στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, σε μια υπενθύμιση ότι ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη καυχώμενος ότι είναι τόσο ισχυρός, ώστε μπορεί να θωπεύει τις γυναίκες κατά βούληση.

Για την επιτυχία της κινητοποίησης έχει μικρότερη βαρύτητα η παρουσία διασημοτήτων (μεταξύ άλλων Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζούλιαν Μουρ, Κέιτι Πέρι και Σερ έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέρος) και μεγαλύτερη σημασία η ενεργοποίηση απλών ανθρώπων που θέλουν να εκφράσουν την πολιτική αντίθεσή τους αλλά και η δικτύωση διαφορετικών οργανώσεων με κοινούς σκοπούς.

Η Πορεία Γυναικών πλαισιώνεται από μία ιδιότυπη «απεργία γυναικών», στην οποία περίπου 6.500 γυναίκες έχουν δεσμευθεί να απόσχουν από καθήκοντα που θεωρούνται γυναικεία. «Χρειαζόμαστε δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς, πληρωμένη άδεια μητρότητας όπως έχουν σε άλλες χώρες. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε το κόστος των προγραμμάτων που θα ιδιωτικοποιήσουν οι Ρεπουμπλικανοί. Συχνά, όταν μια κοινωνική παροχή καταργείται, το βάρος πέφτει ξανά στην οικογένεια, και αυτό είναι ένας κωδικοποιημένος τρόπος να πει κανείς ότι αυτή τη δουλειά θα την κάνουν οι γυναίκες χωρίς αμοιβή», σημείωσε μία από τις διοργανώτριες.

Η κεντρική Πορεία Γυναικών θα γίνει στην Ουάσιγκτον, αλλά κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί και σε 14 πόλεις της Βρετανίας, 16 πόλεις του Μεξικού και 26 του Καναδά. Επίσης, στο Νέο Δελχί, στο Τελ Αβίβ ακόμη και στη Μαδαγασκάρη. «Θα δείξουμε την παρουσία μας με αριθμούς που θα είναι υπερβολικά μεγάλοι για να αγνοηθούν, η νέα κυβέρνηση θα πάρει το μήνυμα την πρώτη μέρα άσκησης των καθηκόντων της», ανέφερε το κάλεσμα της πορείας στη Ρώμη. «Πολλές από τις αποφάσεις που θα λάβει θα έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες παγκόσμιες συνέπειες». Στην Ινδία, αναμένονται μαζικές κινητοποιήσεις γυναικών σε 20 πόλεις. «Ολες πολεμάμε τα ίδια πράγματα, τον μισογυνισμό και την πατριαρχία», είπε μία από τις διοργανώτριες της πορείας στο Νέο Δελχί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή