Αμετακίνητη στη χαλαρή νομισματική πολιτική η ΕΚΤ

Αμετακίνητη στη χαλαρή νομισματική πολιτική η ΕΚΤ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία μεταβολή, κανένα νέο. Διατηρώντας αμετάβλητα όλα τα επιτόκια δανεισμού και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε χθες μήνυμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επανεξετάσει, σύντομα, τη νομισματική της πολιτική. Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός εξελίσσονται γενικά σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχε κάνει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ επανέλαβε, όπως έχει κάνει και άλλες φορές, ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων αν χρειαστεί. Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πριν από τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Μάριο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί ούτε πως θα μπορούσε η ΕΚΤ να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας παρατήρησε ότι υπάρχουν «σημάδια κάπως ισχυρότερης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», ωστόσο διατήρησε την εκτίμησή του πως υπάρχει ο κίνδυνος η ανάπτυξη της Ευρωζώνης να αποδειχθεί μικρότερη από τις προβλέψεις. Ερωτηθείς σχετικά με ανησυχίες στη Γερμανία σχετικά με άνοδο του πληθωρισμού, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε σθεναρά τη στάση που έχει τηρήσει η ΕΚΤ. Τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα πετυχαίνει σταθερότητα των τιμών, κάτι που είναι προς όφελος των αποταμιευτών, περιλαμβανομένων των Γερμανών. Και εμείς συμφωνούμε με την εκτίμηση πως η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες, όπως την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, οι οποίοι δεν πρέπει να καθορίζουν την πολιτική μιας κεντρικής τράπεζας. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Ο κ. Ντράγκι απαρίθμησε τέσσερις ζωτικές προϋποθέσεις που θα πρέπει πληρούνται προτού αλλάξει σημαντικά η ΕΚΤ τη νομισματική της πολιτική. Η ΕΚΤ πρέπει να δει σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%», πρώτον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεύτερον ανά την Ευρωζώνη, τρίτον η σύγκλιση να είναι διαρκής και τέταρτον να είναι αυτάρκης (δηλαδή χωρίς να εξαρτάται από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ). Φυσικά η προϋπόθεση ο πληθωρισμός να έχει αυξηθεί ανά την Ευρωζώνη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακανθώδες ζήτημα αν υπάρξει απόκλιση του πληθωρισμού μεταξύ κρατών-μελών. Προς το παρόν, οι διαφορές του πληθωρισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν είναι σημαντικές.

Προβλέπουμε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ή λίγο αργότερα ότι θα αρχίσει να μειώνει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Ιανουάριο του 2018. Αφότου ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το καλοκαίρι του 2018, το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού τον Σεπτέμβριο του 2019 ή λίγο νωρίτερα. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις, η ΕΚΤ μπορεί και θα έπρεπε να μειώσει, με προσεκτικό τρόπο, τις αγορές ομολόγων.

Ερωτηθείς ο κ. Ντράγκι σχετικά με το σχόλιο του νέου προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ ότι το δολάριο είναι υπερτιμημένο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρέπεμψε στην επικρατούσα άποψη μεταξύ των μελών του G-20 ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει τις δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση και περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς ώστε να εκτιμηθεί αυτό. Στο κάτω κάτω δεν έχουν καν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας.

* O αρθρογράφος είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή