Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Toshiba

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Toshiba

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται ο ιαπωνικός κολοσσός Toshiba, με τη μετοχή της εταιρείας να καταγράφει χθες απώλειες έως 26% λόγω της ανησυχίας της αγοράς για τις ζημίες που κρύβονται πίσω από την ανεπιτυχή εξαγορά της CB&I Stone & Webster το 2015 από την αμερικανική θυγατρική της Westinghouse. Σημειώνεται ότι η CB&I δραστηριοποιείται στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας. Στο τέλος της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου του Τόκιο η μετοχή της έκλεισε με πτώση 16%, γεγονός που αντανακλά ότι «η αγορά ακόμη δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος της ζημίας που έχει προκαλέσει η εξαγορά των πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως επίσης και η ίδια η Toshiba», σύμφωνα με δηλώσεις στους Financial Times ενός χρηματιστή του Τόκιο.

Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία στις 27 Δεκεμβρίου παραδέχθηκε πως οι απώλειες που θα καταγραφούν μετά την εξαγορά της CB&I εκτιμώνται σε μερικά δισ. δολάρια, με το ποσό να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 4,5 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το σύνολο των ζημιών –που θα ανακοινωθεί επισήμως γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου– ανέρχεται μεταξύ 5 και 8 δισ. δολαρίων.

Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το οικονομικό σκάνδαλο, η μετοχή της Toshiba έχει καταγράψει απώλειες γύρω στο 51%, ενώ προηγουμένως προσπαθούσε να επανακάμψει, μετά το σκάνδαλο παραποίησης των οικονομικών της στοιχείων τον Δεκέμβριο του 2015 και την επιβολή προστίμου ύψους 7,4 δισ. γιεν από τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές. Ακόμη και να ισχύσει το σενάριο της Toshiba, η εταιρεία θα απολέσει κεφάλαια ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, ενώ αναλυτές θεωρούν αυξημένο τον κίνδυνο διαγραφής της μετοχής από το Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Για να καλύψει την τρύπα στον προϋπολογισμό της, η εταιρεία στράφηκε προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ιαπωνίας (DBJ), αν και ακόμη η τράπεζα δεν έχει αποφασίσει ούτε πόση χρηματοδότηση θα παράσχει ούτε ποια μορφή θα λάβει.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «βρισκόμαστε σε στάδια συζητήσεων και δεν έχει ακόμη ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση». Επίσης, επιβεβαίωσε, την περασμένη Τετάρτη, ότι θα πωλήσει τις κερδοφόρες δραστηριότητές της κατασκευής μικροτσίπ NAND, που αντιπροσωπεύουν το 15%των ετήσιων εσόδων της εταιρείας, με την αξία τους να φθάνει το 1,5 τρισ. γιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή