80 χρόνια πριν… 20-Ι-1937

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΗΝΤΕΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Λονδίνον, 19.- Αρξαμένης της συζητήσεως εις την Βουλήν επί της διεθνούς καταστάσεως, τον λόγον έλαβεν ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Αντονυ Ηντεν, εκφράσας την ικανοποίησίν του διά το μέγα ενδιαφέρον, το οποίον δεικνύει υπέρ της ειρήνης ο αγγλικός λαός καθώς και οι λαοί πολλών άλλων χωρών. Λυπούμαι –είπεν– ουχ’ ήττον διότι δεν συμβαίνει όλαι αι χώραι να εκφράζωνται μετά πλήρους ελευθερίας ως προς τας διεθνείς σχέσεις. […] Επιθυμώ να τερματίσω τον λόγον μου –προσέθηκεν ο κ. Ηντεν– δι’ ολίγων λέξεων περί Γερμανίας. Ο ρόλος τον οποίον δέον να διαδραματίση η Γερμανία εν τω μέλλοντι εις την Ευρώπην αποτελεί ήδη την κυριωτέραν ασχολίαν ολοκλήρου της γηραιάς ηπείρου. Η μεγάλη χώρα των 65 εκατομμυρίων ψυχών πάλλεται από την πίστιν της φυλής και του εθνικισμού, τον οποίον καλλιεργεί μετά του αυτού ζήλου μεθ’ ου και τον κηρύσσει. Ο κόσμος διερωτάται νυν πού θα φέρουν την Γερμανίαν και όλους ημάς τα δόγματα ταύτα. Η Ευρώπη ζητεί σοβαρώς σήμερον μίαν απάντησιν εις την ερώτησιν ταύτην διότι δεν δύναται να συνεχίση το μελλοντικόν της έργον, εφ’ όσον τούτο καθίσταται αβέβαιον ούτε και δύναται να σπαράσσεται ανά μέσον της οξυτάτης αντιζηλίας του εθνικισμού και της προς ην αντιτάσσεται ούτος ιδεολογίας, διότι θέλει να έχη την ελπίδα ότι θα επιζήση χωρίς αι μέλλουσαι γενεαί να φέρουν τας ουλάς των τραυμάτων τούτων. Εις την Γερμανίαν εναπόκειται να κάμη την εκλογήν, ήτις θ’ αποφασίση όχι μόνον περί της ιδικής της τύχης αλλά και περί της τύχης της Ευρώπης. […].

CARL SCHURICHT: Χθες αφίχθη εις την πόλιν μας ο διάσημος Γκενεράλ μουζίκ ντιρέκτορ κ. Καρλ Σούριχτ, προσκληθείς υπό του Ωδείου Αθηνών διά να διευθύνη την Συμφωνικήν αυτού ορχήστραν κατά τας δύο προσεχείς συναυλίας αυτής. [ο] κ. Σούριχτ κατά την περυσινήν μουσικήν περίοδον αφήκε τας ενθουσιωδεστέρας εντυπώσεις εις το κοινόν της πόλεώς μας. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή