Το Ταμείο φεύγει, ο Σόιμπλε έρχεται

Το Ταμείο φεύγει, ο Σόιμπλε έρχεται

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε ώρα που περνά, η κυβέρνηση αισθάνεται πιο σίγουρη: «Τουλάχιστον θα γλιτώσουμε από το Ταμείο», λένε μεταξύ τους στο Μαξίμου! Αποδέχονται ότι το Ταμείο «τρελάθηκε», ότι τους παιδεύει, ότι παίζει τα παιχνίδια του Σόιμπλε, ότι δεν προσφέρει τίποτε στο πρόγραμμα και, κυρίως, ότι αν φύγει θα μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πουλήσει κάτι στο κόμμα. Πάνω στη χαρά τους, ίσως όμως και εξαιτίας του βαρύτατου στρες που περνούν (ας μη ξεχνάμε ότι ένας «καλός αριστερός» δεν έχει προετοιμαστεί να κυβερνά τα καπιταλιστικά σκουπίδια, ούτε να δουλεύει νυχθημερόν), οτιδήποτε μπορεί να τους προσφέρει κάποια ικανοποίηση γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό.

(Παρένθεση: έτσι αντιμετωπίζουν και την αναμενόμενη «υποταγή» των μέσων ενημέρωσης που ανήκουν, ακόμη, στον Σταύρο Ψυχάρη και την οικογένειά του.)

Πρωί πρωί, λοιπόν, οι ανώνυμοι των υπογείων του Μαξίμου σχολίασαν τον Τόμσεν του Ταμείου: «Ο Τόμσεν πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις του. (…) Να συνεχίσει τις προβλέψεις. Να γράψει ένα μπλογκ». Επρεπε βιαστικά να απαντήσουν σε σχόλια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ, που έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης μιας επιστημονικής-τεχνοκρατικής εργασίας με θέμα: «Europe’s Growth Challenge» («Η πρόκληση μιας Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης»). Στο βιβλίο υποστηρίζεται ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει μόνον αν μπορέσει να κάνει βαθύτατες αλλαγές στο οικονομικό της σύστημα. Αν το διαβάσουν στο Μαξίμου, μπορεί να το βρουν ενδιαφέρον! Στη συζήτηση αυτή, λοιπόν, ο κ. Τόμσεν επιχειρηματολόγησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν το κουράγιο να αλλάξουν πολλά και σε βάθος. Αν αυτό δεν γίνει, προσέθεσε, πολλά ευρωπαϊκά κράτη θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν βαρύτατη ανεργία: η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια πριν επιστρέψει στο προ κρίσης επίπεδο ανεργίας. Γι’ αυτό θύμωσαν τα παιδιά στο Μαξίμου. Δεν τους ενδιαφέρει ότι και για την Ιταλία, ο Τόμσεν είπε ότι θα χρειαστεί 12 χρόνια, 10 η Πορτογαλία και 6 η Ισπανία!

Αναρωτιέμαι: είναι κάποιος από αυτούς τους… μπαγάσηδες πρόθυμος να βγει δημοσίως και να μας δώσει τη δική του πρόβλεψη πότε η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%;

Η αδιαφορία για τις πολύ πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών έχει αρχίσει να αποκαλύπτει βαθύτερες πηγές σκέψης και πολιτικής κουλτούρας των κυβερνώντων. Εμφανίζονται πράγματι έτοιμοι για την πιο ακραία λαϊκίστικη και ατεκμηρίωτη θέση, αρκεί να πιστέψουν ότι ο λαός θα τη δεχτεί και θα επηρεαστεί στην εκτίμηση που τρέφει για την παρούσα διακυβέρνηση.

Πιστεύω, αντιθέτως, ότι η έξοδος του Ταμείου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα: θα καθυστερήσει την έξοδο στις αγορές και όταν αυτή συμβεί θα αυξήσει το κόστος του κρατικού δανεισμού, για να περιοριστώ σε αυτά τα δύο. Επ’ αυτού, μήπως έχουν κάποιο αστείο να μας πουν τα παλικάρια του Μαξίμου; Εκτός αν γνωρίζουν ότι, έτσι κι αλλιώς, το πάνε για τέταρτο μνημόνιο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή