Σπαζοκεφαλιά η ασφάλιση με δελτίο παροχής υπηρεσιών – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Σπαζοκεφαλιά η ασφάλιση με δελτίο παροχής υπηρεσιών – Ολόκληρη η εγκύκλιος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες μετατρέπεται η διαδικασία κοινωνικής ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι, από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες.

Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν ότι πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, δύσκολα εφαρμόσιμο και ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αντιπαραθέσεις μεταξύ εργαζομένων – εργοδοτών, σε λήξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμη και δικαστικές διεκδικήσεις.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει ότι ο ασφαλισμένος που απαιτεί την ένταξή του στο καθεστώς επιμερισμού των εισφορών με τον εργοδότη του θα πρέπει να το αναγράφει στο δελτίο του. Αντίστοιχα, ο εργοδότης από την πλευρά του οφείλει να υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με την πλήρη καταγραφή των εισφορών που αντιστοιχούν σε αυτόν και τον εργαζόμενο.

Στην περίπτωση που δεν το πράξει, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ δηλώνοντας το ΑΦΜ του αφεντικού του και όποια άλλα στοιχεία αποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς ασφάλισης. Εάν ο εργοδότης εξακολουθήσει να αρνείται την υποβολή εισφορών, θα πρέπει να υποβάλει ένσταση και τελικά ο ΕΦΚΑ θα κρίνει ώστε το τελικό ποσό της εισφοράς να αναζητείται ή να καταβάλλεται με την ετήσια εκκαθάριση στο τέλος κάθε χρόνου.

Εξάλλου, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι ο επιμερισμός των εισφορών αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες (αποκλείει δηλαδή όσους μισθωτούς έχουν παράλληλα εισοδήματα από Δελτία Παροχής Υπηρεσιών) και ορίζει ανώτατο και κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα αυτό που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, δηλαδή 5.860 ευρώ και 586 ευρώ μηνιαίως ή 70.320 και 7.032 ετησίως. Εάν το ποσό του δελτίου είναι μικρότερο τα ποσά που αντιστοιχούν στην κατώτατη εισφορά αναζητούνται με την ετήσια εκκαθάριση.

Αντίστοιχα, αν στη μέση της χρονιάς ο εργαζόμενος βρει και άλλους εργοδότες ή χάσει αυτούς που είχε για το συγκεκριμένο διάστημα, θα καταβάλλει εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας (δηλαδή με το εισόδημα του 2015) και η εκκαθάριση θα γίνει και πάλι στο τέλος της χρονιάς.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή