Τριγμοί στο κινεζικό ποδόσφαιρο

Τριγμοί στο κινεζικό ποδόσφαιρο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η FIFA κάνει τον… Κινέζο αναφορικά με τα αδικαιολογήτως υπέρογκα ποσά που σκορπούν διεθνώς οι σύλλογοι της Κίνας για τη μεταγραφική τους ενίσχυση και την προώθηση του ποδοσφαίρου στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, οι κινεζικές αρχές διά της εθνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δείχνουν έτοιμες να βάλουν όρια στην πλημμύρα των γουάν που κατακλύζει εσχάτως την παγκόσμια μεταγραφική αγορά.

Μεταξύ άλλων, με 84 εκατομμύρια ευρώ για τον Αργεντινό Κάρλος Τέβες και 60 εκατ. για τον Βραζιλιάνο Οσκαρ, που πλήρωσαν οι δύο ομάδες της Σαγκάης τις τελευταίες εβδομάδες, η κινεζική Σούπερ Λίγκα είναι μακράν η πλέον πολυέξοδη στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο παγκοσμίως.

Στην Κίνα δεν υπάρχει ο –έστω υποτυπώδης– έλεγχος περί Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) των δαπανών των συλλόγων τον οποίο έχει επιβάλει στην Ευρώπη η UEFA, καθώς η FIFA αρνείται να μπει στα χωράφια αυτά.

Οι προκλητικές σε ύψος χρημάτων μεταγραφές προκάλεσαν, ωστόσο, την αντίδραση των κινεζικών αρχών, πρώτα μέσω δηλώσεως της Γενικής Αρχής Αθλητισμού της Κίνας και πλέον, σε πιο επίσημη βάση, από την κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. H Γενική Αρχή Αθλητισμού κατηγόρησε στις αρχές του μήνα τους επαγγελματικούς συλλόγους ότι «σπαταλούν χρήματα» για λεγεωνάριους, αγνοώντας τα εγχώρια ταλέντα.

Αυτή την εβδομάδα η ομοσπονδία της Κίνας δήλωσε ότι επιβάλλει άμεσα περιορισμό στον αριθμό των αλλοδαπών παικτών στην αποστολή κάθε ομάδας σε αγώνα από πέντε (ο ένας εξ αυτών Ασιάτης εκτός Κίνας) σήμερα σε μόλις τρεις (ανεξαρτήτως χώρας), κάτι που ήδη δημιουργεί πρόβλημα σε πολλούς συλλόγους με αρκετούς μη Κινέζους ποδοσφαιριστές, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες ώς την έναρξη της νέας σεζόν. Επιπλέον, επιβάλλει την παρουσία τουλάχιστον δύο Κινέζων παικτών κάτω των 23 ετών στην αποστολή κάθε ομάδας, ένας εκ των οποίων πρέπει να είναι και στην αρχική ενδεκάδα.

«Οι ομάδες που διαθέτουν τους καλούς Κινέζους ποδοσφαιριστές θα είναι οι επιτυχημένες, ενώ θα αυξηθεί και η αξία των εγχώριων παικτών» προέβλεψε ο Κινέζος ατζέντης Κιμ Ντονγκγιούν.

Η ομοσπονδία ανακοίνωσε ακόμη την πρόθεσή της (χωρίς όμως συγκεκριμένα μέτρα ακόμη) να επιβάλει περιορισμούς στους υψηλούς μισθούς παικτών και προπονητών, στις μεταγραφικές δαπάνες και στις αποζημιώσεις ποδοσφαιριστών, φέρνοντας «σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία και διαχείριση κάθε συλλόγου».

Αναμένονται λοιπόν εξωτερικός έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου κάθε ομάδας και των αλλαγών ιδιοκτησίας, και η καθιέρωση «τυποποιημένου οικονομικού συστήματος για τους συλλόγους» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Τα μέτρα εκτιμάται ότι θα φέρουν πρωταρχικά την υπογραφή της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι περιορισμοί αυτοί ίσως καθησυχάσουν και τους Ευρωπαίους, που βλέπουν να τους… καίει η φλόγα του κινεζικού δράκου: «Η κινεζική αγορά αποτελεί κίνδυνο για όλους» είχε δηλώσει ο τεχνικός της Τσέλσι, Αντόνιο Κόντε τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή